Bitva o cukr rozhodnuta, řetězec dle inspekce lidi neoklamal. Opozice žádá Nekulovu hlavu

Klamou obchodníci spotřebitele ohledně cen cukru? Podnět ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) na Českou obchodní inspekci (ČOI) se neprokázal, supermarkety tak zákon neporušovaly. Opozice ministra kritizuje za to, že se mu stále nepodařilo prosadit snížení DPH u potravin, a místo toho řeší pouze cenu cukru. I proto volají po jeho odstoupení.

Cukr, cukr a zase cukr. Skoro se zdá, že ceny jiných potravin ministra zemědělství ani nezajímají. Nedávno se mu nezdála nabídka jednoho z obchodů, který nabízel kilo za výhodnější cenu 33 korun.

„Dle oficiálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) je to v tento okamžik cena běžná. Proto jsme podali druhý podnět na ČOI,“ sdělil Nekula koncem února. A to kvůli údajnému klamání spotřebitele. Jenže podle závěrů inspekce k porušení zákona nedošlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náhražky másla jdou na dračku. Lidé si produkty často pletou, výrobci si chybu nepřipouští

„To, že sleva je pak uplatněna z klasické slevy na základě slevové kartičky neodporuje zákonu. Není to ani diskriminace, protože každý občan má nárok si takovou slevovou klubovou kartu zařídit,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS mluvčí inspekce Jiří Fröhlich

Ministerstvo ovšem tvrdí, že i cena s věrnostní kartou je stále příliš vysoká. „Ostatní obchodní řetězce jsou schopné nabízet cukr ve slevách za 23,90 korun,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Ve veřejném prostoru se už začaly objevovat výzvy k rezignaci ministra Nekuly. Podle zástupců opozice je pro tuto funkci nekompetentní.

„Co dělá ministr zemědělství? Nejprve nebyl vůbec vidět, neviditelná paní Kolombová. Poté se objevil nějaký výkřik, když byl dotlačen okolnostmi, aby něco řekl, ale absolutně to nikam nevedlo. Je to člověk, který na tom místě nemá co dělat,“ zdůraznila místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Jurečka se ministra zastává

Samotný ministr Nekula na ostrá slova opozice nereagoval. Zastal se ho ale předseda Lidovců Marian Jurečka. „Za nominací Nekuly si stojím. Myslím, že resort zemědělství dělá dobré kroky, co se týče cen potravin, aby nebyly s tak vysokými maržemi, jako se ukázalo u cukru,“ podotkl.

Už za týden v úterý na ministerstvu zemědělství zasedne mezirezortní pracovní skupina, která má za cíl zjistit, kdo z dodavatelského řetězce zneužil situaci. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila by bylo s podivem, kdyby k nadsazování cen nedocházelo.

„Nemám pro to důkazy, ale byl bych překvapen, kdyby tomu tak nebylo. Není tajemstvím, že český trh je velice významně koncentrován, tedy několik málo hráčů ovládá velkou část trhu,“ podotkl v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Tato skutečnost se podle Hradila projevuje právě ve chvíli, kdy se inflace utrhne – jako nyní. „V takové chvíli se tržní síla dá snáze zneužít,“ pokračoval. Státu radí, aby situaci nezhoršoval. „Například dotační politikou, kdy jsou velké podniky vysavačem na dotace. Poté je zde antimonopolní úřad, který by měl být aktivní a sledovat, zda dochází nebo nikoliv ke zneužívání tržní síly,“ dodal.

Tagy: