Svět, který miluje snad každý! Nechte se pozvat na gastronomickou událost roku

Makro AKADEMIE nabízí to nejlepší nejen z české kuchyně

Jídlo spojuje. Je nedílnou součástí kultury, patří k tradicím, které jsou pro každý národ jedinečné. A právě jídlo, výběr surovin, jeho příprava a konečně i společné stolování je hlavním tématem blížící se akce Makro Czech Gastro Fest. Ta do pražského O2 univerza přivede tisíce kuchařů i jedlíků.

Jsou to tři dny věnované čistě gastronomii, čtvrtého až šestého května. První dva dny jsou určené především pro profesionály z oboru. „Ve čtvrtek se na Makro Czech Gastro Fest můžou těšit primárně podnikatelé ze segmentu gastronomie, pro které pořádáme tenhle den exkluzivně. Pro všechny fanoušky gastronomie, pro všechny lidi, co mají rádi dobré jídlo, budou dveře otevřené v pátek a v sobotu. Je to opravdu unikátní akce a musím říct, že se na ni všichni moc těšíme,“ netají se nadšením Martin Čivrný, mluvčí řetězce Makro a organizátor kongresu Česká brambora v gastronomii.

Česká gastronomie se vrací na světový žebříček

Česká gastronomie si vede dobře. Pomalu, ale jistě se oklepává z období covidové pandemie. „Skvělé jídlo mají rádi všichni. Myslím, že každý si dneska umí najít, co má rád. A česká gastronomie roste. Má za sebou jedno z nejtěžších období, covid nebyl pro gastronomii úplně nejlepší. Do toho přišly negativní emoce z pohledu vstupů, všechny náklady rostou, takže moc dobrých zpráv tam není. A tak jsme rádi, že je tady Makro Czech Gastro Fest, že se nám podařilo dostat do České republiky i Bocuse d‘Or,“ zmiňuje Filip Sajler, zakladatel Perfect Canteen či Perfekt Catering, zásadní bod třídenního festivalu.

Tím je kuchařská soutěž na světové úrovni, které se právem přezdívá kuchařské Oscary. „Když jsem byl v lednu v Lyonu na světovém finále Bocuse d‘Or, tak jsem natáčel krátká videa se všemi členy winners clubu, což jsou ti, kteří kdy historicky v tom světovém finále stáli na vítězné bedně. A bylo to vždycky něco jako ,Vítejte zpátky‘. Česká republika v rodině Bocuse d‘Or, to je velký svátek. Je to unikátní příležitost pro gastronomii ukázat se veřejnosti. A máme skvělé partnery a je to úžasně připravené,“ dodává Filip Sajler s tím, že čtyři členové winners clubu na Makro Czech Gastro Fest přijedou. Dva z Norska, další ze Švédska a z Belgie.

Považujete jídlo za zásadní součást života?

Oslava vášně pro jídlo

Vizí Makro Czech Gastro Fest je budoucnost české gastronomie a její návrat do světových menu. To se navíc pořadatelé rozhodli spojit s oslavami významného jubilea, které letos velkoobchodní řetězec slaví.

„Makro slaví 25 let na trhu. A tohle je taková oslava. Doufáme, že se lidé zase budou do restaurací rádi vracet, že gastronomie bude prosperovat. Je to ohromný kolos, ve kterém pracuje strašné množství lidí, kteří dělají dobrou práci. My v Makru dlouhodobě dodáváme do gastronomie ohromné množství zboží a jsme rádi, že to můžeme nejen svým zákazníkům touto formou vrátit,“ říká Martin Čivrný.

A dodává: „A protože lidi rádi jedí, rozhodli jsme se, že jim tenhle festival, společně právě s Českým gastronomickým institutem a s lidmi kolem Filipa, zorganizujeme a že takovou akci do České republiky přivedeme. Takže nebude jenom Bocuse d‘Or, ale spousta dalších krásných věcí,“ slibuje návštěvníkům.

Česká brambora se ve světě neztratí

Hlavní hvězdou všech surovin je na Makro Czech Gastro Fest brambora. Iniciativa České pole se tak snaží poukázat na význam plodin, které jsou často neprávem přehlížené. Na talíři přitom dokáží potěšit všechny z nás.

„Myslím, že kolem iniciativy České pole vznikla úžasná energie. Suroviny jsou pro kuchaře a vůbec pro gastronomii jedno z těch nejdůležitějších témat. Kromě toho know how a kuchařské práce a toho, aby to hosty bavilo. Prostě bez surovin to nepůjde. A o tom je celá čtvrteční konference, která je nadčasová,“ dodává Filip Sajler.

Propojení gastronomického světa na Makro Czech Gastro Fest

Martin Čivrný v rámci rozhovoru přidává doporučení, co příchozí jednoznačně musí ochutnat. „Hranolky z Českého pole. Popravdě musím říct, že je to pro mě fantastická věc. My vracíme brambory do české gastronomie, chceme je zase přiblížit Čechům. A máme fantastický recept na to, jak udělat ty nejlepší možné hranolky, které mají všichni rádi.“

„Každý, kdo má rád gastronomii, tak by se tam měl jít podívat. Ono to není jenom o špičkové gastronomii. Dá se říct, že všude na světě, kde je takový veletrh spojený s Bocuse d‘Or, tak v zásadě celý segment gastronomie a stravování tlačí nahoru. Mění se tím často třeba i školní stravování, mění se tím celý pohled na gastronomii. Myslím si, že to není jenom o tom, že by tam mělo být deset špičkových kuchařů, kteří budou soutěžit v rámci Bocuse d‘Or. Jsou tam barmani, jsou tam baristi, je tam obsluha, propojujeme ten svět dohromady,“ říká Filip Sajler.

Tagy: