Oslava nového roku mi změnila život: K cukrařině přivedla Hanku láska na první pohled

Růžová poleva, banánově žlutá čokoláda, krém, marcipán, vláčný piškot... Také se vám sbíhají sliny? Hanka Pogány dovedla cukrářské řemeslo k dokonalosti. Její cesta k úspěšnému podnikání začala v Anglii a vrcholu dosáhla v Česku. Co jí na cukrařině nejvíce baví a jaké nároky tato profese klade?

„Už na střední škole jsem ráda pekla, ale to jsem ještě netušila, že se tím jednou budu živit. V roce 2013 jsme jeli oslavit nový rok do Londýna, kde jsem poprvé viděla cupcaky a úplně jsem se do nich zamilovala. Po příjezdu je moje kamarádka upekla, a tehdy nás napadlo, že bychom v cukrařině mohli začít podnikat,“ vzpomíná Hanka.

Na začátku byl oblíbený anglický koláček. Teď k nim Hanka přidala tradiční české dorty, dortové nanuky, makronky a spoustu dalších cukrářských výrobků. Práce ji nesmírně baví, ale jak sama přiznává, povolání cukrářky je náročné a mimořádně zodpovědné. Její výrobu neopustí jediný produkt, který není stoprocentní. „Hanička je perfekcionistka, je ale velmi kreativní a nabíjející,“ vysvětluje Hančina kolegyně Věra Lajtkepová.

Cukrářství dnes zažívá velký rozmach. Může za to vzestup gastronomie i fakt, že domácí cukrářské výrobky v chuti jednoznačně převyšují ty, které jsou průmyslově připravené. A jak takový domácí cukrářský ateliér vůbec vypadá? Kromě nezbytné trouby pracují cukráři s kuchyňskými roboty, hnětači, temperovacími a chladicími skříněmi, vykrajovátky, válečky a mnoha dalšími specifickými proprietami.

Hanka Pogány dokáže dát chutím tvar i barvu. Její cukrárna si zakládá na kvalitě od začátku výroby – třeba mouku si vozí rovnou ze mlýna, aby její jakost měla neustále pod kontrolou. Pokud by byl Hančin život jako kremrole, cukrářství by bylo její náplní. A obal? „Rodina. Stále chci být dobrou matkou, manželkou i podnikatelkou,“ uzavírá Hanka.

Tagy: