Světem se šíří silný virus ptačí chřipky. Experti se bojí pandemie nebezpečnější než covid

Velkou Británií se podle vědců šíří zvláště silný virus ptačí chřipky, který zabíjí drůbež i hejna ptáků. Experti se obávají, že je otázkou času, kdy patogen přeskočí na člověka. V takovém případě by mohl způsobit další globální pandemii, potenciálně i nebezpečnější než covid.

Nový virus ptačí chřipky zabil celosvětově od loňského září více než 22 milionů ptáků a kusů drůbeže. Oproti předchozímu roku se číslo mrtvých živočichů zdvojnásobilo. Virus se ve velkém šíří mimo jiné ve Velké Británii, upozornil list Daily Mail. Mrtvé ptáky tam vyplavuje moře, opeřenci pak například v Brightonu doslova padají z nebe. Úřady apelují na občany, aby se od zvířat drželi dál a v žádném případě se mršin nedotýkali.

Experti se začínají obávat, že kvůli síle nákazy může patogen brzy přeskočit na člověka. A potenciálně tak způsobit další pandemii.

Další pandemie?

„Otázka už spíše není jestli, ale kdy ptačí chřipka způsobí nákazu u člověka,“ obává se Paul Hunter, expert na infekční choroby z univerzity East Anglia. „Jestli se to stane za mého života, nebo za života mých vnoučat, nechci tipovat,“ dodal pro Daily Mail.

„Tyto věci se dějí velmi nahodile a nemůžete úplně předvídat, kdy se stanou. Ale čím více případů kolem je, tím se riziko zvyšuje,“ obává se vědec, který očekává další velkou vlnu ptačí chřipky ještě letos.

Podle Huntera hrozí, že ptačí chřipka bude bujet na podzim ve stejnou chvíli, co chřipka. Viry by si pak podle něj mohly vyměňovat genetický materiál.

I klasická chřipka může být podle expertů pro lidstvo problém. „Podle pořadí pravděpodobnosti si myslím, že další pandemii způsobí normální chřipka, ale větší obavy mám z ptačí chřipky, protože pokud by u lidí způsobila nákazu, nemáme vůči ní žádnou přírodní obranu,“ řekl pro Daily Mail Keith Neal, expert na infekční choroby z univerzity v Nottinghamu.

Tagy: