Svrabu se těžko zbavuje, varoval Prymula. Popsal stav v Česku a jak se nemoc přenáší

Nákaz svrabem v Česku přibývá. Státní zdravotní ústav zaznamenal letos v únoru 815 lidí s touto nemocí, meziročně to představuje nárůst téměř o 80 procent. Podle epidemiologa Romana Prymuly nejsou čísla zatím nijak dramatická, přesto si musíme na toto infekční onemocnění dávat pozor. „Svrabu se těžko zbavuje,“ varoval epidemiolog v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS a popsal, jak se nemoc přenáší.

Svrab je infekční onemocnění způsobené parazitem zákožkou svrabovou. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním. Léčí se mastmi, které parazita vyhubí. „Svrab se dá poznat i v domácích podmínkách. Na rozdíl od atopického ekzému má poměrně typický obraz. Jsou to takové jakoby činky – dva červené terčíky a mezi nimi naznačená chodbička, která je tenčí. Podle tohoto projevu na kůži jsme schopni poznat, že se jedná o svrab,“ popsal Prymula.

Svrab se šíří přímým kontaktem s infikovanou kůží, ale i nepřímo například prostřednictvím oblečení či ložního prádla. „Nákaza se nepřenáší podáním ruky, ale dominantně šatstvem. Na to si musíme dávat velký pozor a být obezřetní zejména v zařízeních, kde dochází k většímu kontaktu lidí a kde se střídají, to znamená ubytovny, azylové domy či nemocnice. Tam je riziko velké,“ varoval epidemiolog.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku je nejvíce případů spály za posledních pět let. Na jaké příznaky si dát pozor?

Zvýšený výskyt nákazy svrabem je patrný od konce loňského roku. V listopadu a prosinci bylo nakažených přes sedm set, letos v lednu 671. V Česku patří svrab k nejčastějším příčinám nemocí z povolání, vyskytuje se hlavně u pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách.

„Není to velké drama. Když se podíváme na čísla 20 let zpátky, pohybovala se mezi jedním až čtyřmi tisíci ročně. Teď tu máme přes pět tisíc nakažených, situace tedy není nijak tragická, byť vidíme nárůst. Přesto si musíme dávat pozor, protože svrabu se špatně zbavuje,“ dodal Prymula.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu.

Tagy: