Syn zpěvačky, která zemřela po covidu: Flegr byl omyl. Ale není divu, že jsem agresivní

360° (118)

Když došlo na lámání chleba, co se týče očkování si kolem sebe postavila tlustou zeď. Těmito slovy popsal v pořadu 360° smýšlení své matky Jan Rek, syn zpěvačky Hany Horké, která zemřela po prodělání koronaviru. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že sama věřila v přírodu a schopnost těla odolávat. To její však nakonec selhalo, umělkyně o víkendu zemřela ve věku 57 let.

Za matčinou smrtí podle Reka stála i její neochota příjímat informace o zdraví. „Byla tam cílená ignorace různých faktů a komentářů, které dokazovaly opak toho, co říkala. Vždy v tom byl ale podtón, že vše zařídí příroda a sami se známe nejlépe. Pořád stála na straně volby,“ popsal její syn.

Zpěvačka zemřela o víkendu, covidem se nakazili její nejbližší, následně se nákaza potvrdila i u ní. Ona sama se, na rozdíl od rodiny, očkovat nenechala.

Nakazit se chtěla

„Ve spoustě věcí jsem s ní souhlasil, ale když došlo na lámání chleba co se týče očkování, postavila si kolem sebe tlustou zeď. Nakazit se chtěla,“ pokračoval syn zpěvačky, který očkování proti covidu podporuje. „Myslím, že všichni, kdo jsme se do ní kvůli tomu pustili, jsme udělali až moc,“ dodal v pořadu 360°.

Zpěvaččin syn na Facebooku vinil z její smrti i některé odborníky či proslulé odmítače očkování a protikoronavirových opatření. V příspěvku, který už není dostupný, ale redakce CNN Prima NEWS ho má k dispozici, osočil například stomatologa Romana Šmuclera nebo molekulární genetičku Soňu Pekovou z toho, že zpochybňovali závažnost koronaviru.

Sociální sítě nebo vědecká data?

„Jsou tu lidé, kteří mají vliv, a já nesoudím lidi, co jsou díky nim přesvědčeni, ale vadí mi ten status autority,“ odůvodnil příspěvek Rek. Ve statusu zmínil třeba i evolučního biologa Jaroslava Flegra, který je naopak velkým zastáncem očkování. „To byl omyl. Nedivím se tomu, že agresivita přichází i z mé strany,“ přiznal Rek.

Na to měl ve vysílání CNN Prima NEWS možnost zareagovat i Flegr. „Bylo to zcela absurdní, tušil jsem, že to byl omyl. Ten pán to už dementoval a vysvětlil, v té společnosti jsem se necítil komfortně,“ sdělil biolog. Ve svém statusu Rek označil třeba i zpěváka Daniela Landu či lékaře s alternativním přístupem Jana Vojáčka.

„Za takové situace se nemůžeme naučit kriticky myslet, ale až se vrátíme k normálu, tak spousta lidí porozumí, že vědci tu nejsou aby někoho zmanipulovali, ale že dělají vědu, a ta vidí dál a přesněji než kamarádi na Facebooku,“ dodal Flegr.

Podle psychiatra Tomáše Rektora je ale v kritických chvílích podobný přístup častý. „Lidská psychika funguje tak, že když jsme příliš ohroženi, racionální část přepne a pracuje ve službě emocí,“ vysvětlil s tím, že až skončí covid, spousta lidí si oddychne.

Tagy: