Szijjártó se v Praze setkal s Rajchlem. Hledá spojence pro novou V4, míní politolog

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se v Praze sešel s předsedou neparlamentního hnutí PRO Jindřichem Rajchlem.

Schůzka ministrů zahraničí zemí V4

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se v Praze při své návštěvě na jednání Visegrádské čtyřky setkal s lídrem opozičního neparlamentního hnutí Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřichem Rajchlem. Oba politici o tom informovali na sociálních sítích. Politolog Aleš Michal pro CNN Prima NEWS popsal, že jde o jasný signál vládě premiéra Petra Fialy (ODS), že Maďaři pod vedením Viktora Orbána hledají nové spojence, se kterými by zvládli vybudovat novou V4.

„Suverenita, rodina a ochrana národního zájmu byly dnes společnými body na setkání s předsedou hnutí PRO. Jindřich Rajchl v poslední době často podporuje politiku Maďarska a jeho vlády, a my si toho vážíme. Zejména za současných okolností,“ napsal ve čtvrtek k setkání šéf maďarské diplomacie.

ČTĚTE TAKÉ: Slovensko a Maďarsko se k Česku nepřipojí. S municí pro Ukrajinu z V4 pomůže jen Polsko

S informacemi byl podstatně sdílnější sám Rajchl. Na svém facebookovém profilu tvrdí, že byl na maďarské velvyslanectví k Szijjártovi pozván a šlo o neplánovaný, téměř hodinový rozhovor „v nesmírně pozitivním a přátelském duchu“.

„Mimochodem, pan ministr se ptal i na naši sobotní demonstraci a ptal se, kolik účastníků očekáváme. Tak jsem mu řekl, že co nejvíce,“ komentoval v příspěvku Rajchl s odkazem na blížící se protivládní protest, který organizuje.

Rajchl ve svém videu dále prohlásil, že si se Sijjártem i „lidsky sedli“ a dodal, že jej i Viktora Orbána považuje za velké státníky. „Považuji je za jedny z mála státníků, kteří dnes vedou evropský stát,“ pokračoval šéf hnutí PRO.

Michal: Setkáním bylo signálem pro českou vládu

Politolog Aleš Michal z Univerzity Karlovy pro CNN Prima NEWS řekl, že Szijjártó jednáním s Rajchlem dává najevo, že Orbánova vláda hledá nové spojence. „Značí to, že se snaží hledat nějaké spojence, kteří podpoří jejich myšlenku nové V4,“ zmínil Michal s odkazem na Orbánovu myšlenku vytvořit uskupení, které by podle maďarského portálu Hungarian Conservative zatím mohly tvořit Maďarsko, Slovensko, Rakousko a Srbsko. „Jindřich Rajchl je jedním z těch, kteří tohle hlasitě podporují na demonstracích i sociálních sítích,“ pokračoval politolog.

Rovněž zmínil, že setkání Szijjárta s Rajchlem také ukazuje signál Fialově vládě. „Je to vzkaz českému kabinetu, že partnerem pro jednání jsou pro Maďarsko jiní politici. Zejména ti, kteří vládu ostře kritizují,“ řekl redakci Michal.

Orbána dlouhodobě jako svého spojence či vzor velebí český expremiér Andrej Babiš (ANO) či předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Maďarský předseda vlády dokonce přijel Babiše osobně podpořit před volbami v roce 2021 a šéf hnutí ANO označuje Orbána za svého osobního přítele.

Setkání Szijjárta s těmito dvěma politiky by však podle Michala byla na Fialovu vládu až „příliš silná káva“. „Setkat se s Andrejem Babišem či Tomiem Okamurou by byl asi mnohem silnější signál české vládě. Je to spíš taková stínohra, která má naznačit setkávání s tímto politickým prostorem,“ doplnil politolog.

Rajchlovi může setkání s šéfem maďarské diplomacie pomoci k propagaci, myslí si politolog. „Jindřich Rajchl otevřeně deklaruje, že je pro něj Viktor Orbán politickým vzorem. A dělá to mnohem jednoznačněji než Andrej Babiš,“ dodal s tím, že jeho PRO by s Babišovým ANO mohlo do budoucna spolupracovat. „Dlouhodobě si všímáme, že se Rajchl v některých kauzách zastává Babiše, což určitě není náhoda. Pokud by se PRO dostalo do Poslanecké sněmovny, je pro ANO přirozeným partnerem. Možná ještě více než SPD,“ dodal Michal pro CNN Prima NEWS.

Už neplatí, že jsou všichni proti Maďarsku

Čtvrteční setkání ministrů zahraničí států V4 se neslo v duchu značného napětí. Pozice jednotlivých zemí jsou aktuálně velmi jasné. Na jedné straně společně stojí Česko s Polskem, na druhé Maďaři a nově Slováci. V minulosti V4 v otázkách zahraniční politiky, zejména ve spojitosti s Ukrajinou, fungovala de facto stylem všichni proti Maďarsku. Po loňských parlamentních volbách na Slovensku, které ovládl dnes už čtyřnásobný premiér Robert Fico se svojí protiukrajinskou rétorikou, se ve V4 síly vyrovnaly.

VIDEO: Reportáž z ukrajinského Makariva

Ministři spolu mezi osmi očima jednali o několik desítek minut déle, než měli, a při jejich příchodu na tiskovou konferenci bylo patrné, že diskuse byla vyčerpávající. Rozkoly ostatně i sami potvrdili.

„Konflikt nemá vojenské řešení,“ zopakoval k válce na Ukrajině slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. Szijjártó dodal, že Maďaři Kyjevu vůbec neposílají vojenský materiál. Proti tomu se ozval polský šéf diplomacie Radosław Sikorski, který připomněl, že Polsko na Ukrajinu směřovalo už více než čtyři desítky balíčků s vojenskou podporou.

Česko pak stojí za projektem nákupu munice u třetích zemí pro Ukrajinu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na tiskové konferenci ocenil, že se k iniciativě Prahy nově připojuje také Varšava. Budapešť s Bratislavou naopak zůstanou mimo.

Tagy:
Slovensko Polsko Ukrajina Andrej Babiš ODS Petr Fiala Viktor Orbán Maďarsko Jan Lipavský ANO 2011 vláda Česko Praha Péter Szijjártó Jindřich Rajchl ruská invaze na Ukrajinu Radosław Sikorski Juraj Blanár