Skvost, který měl namále. Staroměstská radnice slaví 600 let, dostala nové infocentrum

Apoštoly střídající se v okénkách každý den obdivují davy turistů.

Staroměstskou radnici každoročně navštíví tisíce turistů. Aby taky ne, patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších památek Prahy. Její vznik se datuje do roku 1338, kdy usedl na český trůn král Jan Lucemburský. Turisté dnes mohou obdivovat její reprezentativními sály, kapli Panny Marie, ale i vyhlídkovou věž. Přízemí radnice nedávno prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a návštěvníkům Prahy se tady otevřelo zbrusu nové infocentrum – pasáž, která zkracuje cestu Pražanům přes Staroměstské náměstí, ale i obchod s originálními suvenýry s designem pražského metra, které jinde než tady nekoupíte.

Staroměstská radnice je bezpochyby nejvýznamnější středověkou památkou Starého města pražského. Založena byla v první polovině 14. století a od počátku patřila mezi důležité stavby českého království. Na její výstavbě se podílel významný architekt evropské vrcholné gotiky Petr Parléř. „Ještě v 15. století se součástí Staroměstské radnice stal Staroměstský orloj, který vytvořil hodinář Mikuláš z Kadaně a je nejstarším funkčním orlojem na světě,“ vykládá v pořadu Prima Česko Antonín Baloun, vedoucí provozu objektů ze společnosti Prague City Tourism.

Chmurné období

V roce 1724 se pak Staroměstská radnice stala sídlem pražského magistrátu a sídlem vedení města byla až do konce druhé světové války, během které zažila chmurné období. Několikrát byla ostřelována, vypálena a její větší část byla dokonce stržena. Dnes je národní kulturní památkou a součástí památkové zóny UNESCO. Turisté se mohou pokochat jejími reprezentativními sály i vyhlídkou na Prahu. „Bezpochyby nejzajímavější částí Staroměstské radnice jsou její interiéry, které vznikaly v průběhu šesti staletí. Máme místnosti, které jsou vysloveně středověké, ale třeba i moderní. Tou nejnovější místností je tzv. Brožíkův zasedací sál, který v dnešní podobě vznikl v roce 1910 a ve své době byl vůbec nejmodernějším veřejně pojatým sálovým prostorem v Praze,“ uvádí dále Antonín Baloun.

ČTĚTE TAKÉ: Požární hláska i pozorovatelna StB, dnes cíl turistů: Mikulášská věž v Praze

Neméně důležitým interiérem je pak kaple Panny Marie, která mimo jiné umožňuje pohled do mechanismu pražského orloje, kde si mohou turisté zblízka prohlédnout figury 12 apoštolů, které vyřezal v roce 1947 významný sochař Vojtěch Sucharda.

Nejnovější část Staroměstské radnice je z letoška

Přízemí radnice má za sebou náročnou rekonstrukci, díky které se návštěvníkům Prahy otevřelo i zbrusu nové turistické infocentrum nebo obchod s originálními suvenýry. „Začala v březnu roku 2022 a byla dokončena v srpnu 2023. Celé přízemí jsme nově otevřeli veřejnosti. Díky této rekonstrukci mohla vzniknout poměrně významná záležitost, kterou je pasáž. Ta propojuje prostor před Staroměstskou radnicí a spojuje ho se zadním traktem radnice. Došlo k symbolickému napojení prostoru před radnicí s Mikulášskou ulicí v zadním traktu,“ říká Antonín Baloun.

S Prague Visitor Pass po Praze bez problémů

Nové turistické informační centrum na Staroměstské radnici je tedy pomyslným startem výprav po Praze. Tady se návštěvníci dozvědí všechno, co potřebují vědět. A seženou tu i multifunkční turistickou kartu Prague Visitor Pass. Ta je dostupná ve třech variantách. Na 48, 72 nebo 120 hodin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: To nejlepší z historického centra Prahy tu máte jako na dlani: Novomlýnská věž

„Prague Visitor Pass je městská turistická karta, která držiteli umožňuje bezproblémový pohyb po metropoli. Vedle dopravy zdarma má přístup na více než 60 turisticky zajímavých míst. Nejedná se pouze o ikonické pražské památky, jako je Pražský hrad, Petřínská rozhledna a Staroměstská radnice, ale také například zoologickou, botanickou zahradu a mnoho dalšího,“ vykládá Klára Janderová, mluvčí společnosti Prague City Tourism.

V rámci karty Prague Visitor Pass má turista zdarma i skupinovou vycházku s průvodcem po Praze, na kterou se může zaregistrovat buď fyzicky na přepážce, nebo elektronicky. Nově se díky němu lze dostat i na kluziště na Václavském náměstí.

A pokud se domů na Vánoce budete vracet právě z Prahy, lze odtud přivézt originální dárky. Nadšení budou dětští i dospělí fanoušci metra. A pokud máte rádi tajemství a záhady, pak se můžete pokusit rozluštit tajemné symboly na porcelánových hrnečcích s pražskými věžemi…

Tagy:
orloj rekonstrukce Staroměstská radnice Česko Komerční sdělení Praha radnice dějiny Česka Prague City Tourism turistické centrum Vojtěch Sucharda