Když se církevní pastor Adam Stump z amerického Pittsburghu vracel domů, táhl z něj alkohol. Manželka Jana tak otce čtyř dětí obvinila z toho, že je tajný alkoholik, ten to však popíral. Jak později prokázaly testy, nelhal. Muž totiž trpí vzácnou chorobou, které se mnohdy přezdívá nemoc z opilosti či syndrom vlastního pivovaru, během níž se lidem v žaludku přeměňují sacharidy na alkohol.
Ze 40letého pastora se podle jeho manželky stal tajný alkoholik. Po návratu z práce z něj byl totiž velmi často cítit alkohol, nesmyslně mumlal, a někdy byl dokonce agresivní. Zmatená žena netušila, co se děje. Předpokládala, že její manžel žije dvojí život. „Ze začátku mi Jana nevěřila, když jsem ji ujišťoval, že nepiju. Myslela si, že si schovávám lahve s alkoholem,“ popsal pastor z Pittsburghu.
Připustil, že mnohdy také ztrácel vědomí. „Mluvil jsem nesrozumitelně, trpěl jsem ztrátou vědomí a výpadky paměti, kdy jsem chodil, mluvil, ale z toho si nic nepamatoval. Byl jsem i dost bojovný a vzdorovitý. Nikomu jsem neublížil, ale jednou jsem převrhl jídelní stůl,“ pokračoval. Svou manželku přesvědčil až náhodou, píše britský deník Mirror.
Dvojice spolu strávila celý den, při policejní kontrole ale muž nadýchal. Manželka však byla přesvědčena, že se její muž alkoholu ani nedotkl. Rozhodli se proto navštívit lékaře, i ti se však domnívali, že je tajným alkoholikem, a tak ho nabádali, aby přestal pít. Až o několik měsíců později testy odhalily, že pastor trpí velmi vzácným onemocněním.
Musel upravit jídelníček
Jedná se o syndrom střevní fermentace či kvašení. Vzácné chorobě se laicky přezdívá také syndrom vlastního pivovaru nebo nemoc z opilosti. Choroba lidem ve střevech samovolně vytváří alkohol, který se následně vstřebává do krve. Z toho pak vyplyne, že je člověk opilý, aniž by se dotkl alkoholu. Otec čtyř dětí si myslí, že u něj diagnózu vyvolala antibiotika, kterými léčil předchozí nemoci. Nyní však svůj stav zvládá, a to díky speciální dietě.
Do konce života se teď bude muset vyhýbat sacharidům. Jeho jídelníček se skládá převážně z vajec či různých druhů masa. „Vysadil jsem sacharidy a cukry. Přešel jsem na plnou masožravou dietu, kdy jím jen maso, vejce a sýry,“ podotkl s tím, že tato skladba jídla se člověku velmi rychle omrzí.
„Trpěl jsem nevolnostmi, průjmem a žaludečními křečemi, protože mé tělo toužilo po alkoholu. Nyní beru léky a spoustu vitaminů,“ pokračoval. Postupně do svého jídelníčku zařadil i některé další potraviny, například růžičkovou kapustu a mrkev. „Nemůžu si ale dát brambory, ocet nebo kečup,“ sdělil.
I přesto, že se do konce života musí mnoha potravin vzdát, nelituje. „Dostal jsem se do bodu, kdy mi nevadí sledovat lidi, kteří jí jídlo, které já nesmím. Je to malá cena za to, abych byl zdravý. Stojí to za to,“ dodal.