Tajné rozloučení s Ladislavem Štaidlem. Na mši dorazilo kolem 80 přátel, rodina nepřišla

Ačkoli Ladislav Štaidl ve své závěti uvedl, že si pohřeb nepřeje, v pražském kostele sv. Ludmily se sešlo kolem 80 lidí, aby mší svatou uctili památku zesnulého skladatele. Mezi hosty se objevil například i známý fotograf Jakub Ludvík, z hudebníkovy rodiny však na poslední rozloučení nikdo nedorazil. Podle všeho se tak Štaidlovi příbuzní řídili jeho posledním přáním.

O posledním rozloučení s Ladislavem Štaidlem informoval web Blesk.cz. Podle jeho informací mši objednala spolupracovnice skladatele z jeho firmy spolu se sestřenicí, jak prozradil farář Jakub Berka, který mši sloužil. „Zmínil jsem, že pan Štaidl chodil do 16 let s rodiči k Božskému srdci Páně,“ řekl duchovní.

Ačkoli si sám Ladislav Štaidl pohřeb nepřál, což uvedl i ve své závěti, jeho nejbližší přátelé se smířit s tím, že by skladateli neřekli své poslední sbohem, nemohli. V kostele se jich tak sešlo kolem 80.

Podle Blesku už rodina Ladislava Štaidla v přísném utajení zpopelnila. Muž, který zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech a úzce spolupracoval s Karlem Gottem, zemřel ve věku 75 let 31. ledna. Podle všeho podlehl komplikacím spojeným s koronavirem. S covidem bojoval téměř čtyři týdny.

Ladislav Štaidl byl český hudebník, skladatel, textař, zpěvák a podnikatel. Začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, kterou zakládal společně s Miki Volkem nebo Ondřejem Suchým. Na podzim roku 1963 se s bratrem Jiřím podíleli na činnosti klubu Olympic. V té době také začínal pracovat pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem.

Zpráva zasáhla Slováčka i Kerndla

Smrt autora legendárních hitů Karla Gotta zasáhla Felixe Slováčka, který jako sólista v Orchestru Ladislava Štaidla působil 17 let. „Nechápu, jak se to mohlo stát. Vždyť on vůbec nikam nechtěl chodit, bál se toho viru a byl opatrný, tak nevím, jak se nakonec mohl nakazit. Já jsem koronavirus také prodělal, ale měl jsem hladký průběh. Skoro nic mi nebylo. Láďa byl urostlý chlap, sportovec, tenista. Co jsme se ho spolu nahráli. Není možné, aby to takhle skončilo. Spíš si myslím, že příčinou byly jiné zdravotní problémy, kterými trpěl,“ uvedl před týdnem Slováček.

Když se zprávu o Štaidlově úmrtí navíc dozvěděl, rozplakal se. „A doteď mám slzy v očích. Bolí to. Mám stažený krk, chodím, jak se říká, bez ducha sem tam, z rohu do rohu a prožívám hluboký smutek. Je to strašné. Láďa nastartoval moji kariéru, jsem mu za to nesmírně vděčný a nějak se nemůžu vyrovnat s tím, že už tu není,“ posteskl si Felix Slováček.

Do pláče bylo i Ladislavu Kerndlovi. „Těch smutných zpráv je poslední dobou nějak moc. Láďa byl skvělej člověk, bude tu strašně moc chybět. Tak už tam nahoře jsou skoro kompletní: jeho brácha Jiří, Karel Gott, Karel Svoboda. Ach jo. Zapaluju svíčku a myslím na něj.“

Tagy: