Prymula: PSA neřešme, neodpovídá situaci. Musíme plošně zpřísnit a omezit pohyb

Roman Prymula 10. 1.

Česko musí přijmout plošná opatření proti šíření koronaviru, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl vládní poradce Roman Prymula. Systém PES podle něj v této chvíli situaci neodpovídá a nemá cenu se podle něj řídit. Podle dalších zdrojů redakce vláda odpoledne rozhodne o zákazu služebních cest a bude jednat o omezení vycházení z domu.

Může být zhoršení v Krkonoších na Trutnovsku ovlivněno i tím, že sem turisté jezdí na hory –⁠ třeba bobovat, sáňkovat, běžkovat?
Bohužel v lokalitách, kde jsou horská střediska, jsou výskyty nejvyšší, byť tam nejsou přesné údaje o tom, že to je opravdu vázáno na jednotlivá horská střediska. V horských střediscích je bohužel situace v tuhle chvíli nejhorší.

Pan premiér řekl, že je potřeba razantně zpřísnit. Na druhou stranu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že třeba lockdown dále nehrozí a spíš se bude důrazně vymáhat dodržování opatření. Jak vy situaci vidíte, protože lidé nechápou zpřísňování, když systém PES je na čtvrtém stupni?
PSA bych teď úplně neřešil, protože byl designován v úplně jiné době a nereflektoval třeba šíření různých mutací a vůbec situaci, která je v zimním režimu a která se v tuhle chvíli skutečně zhoršuje. Bez ohledu na to –⁠ PES měl být samozřejmě adaptován na současnou situaci. Určitě by měla být přijata opatření restriktivnějšího rázu, protože zdravotnická zařízení jsou bohužel v těch regionech, kde jsou horská střediska, přeplněná. Nedá se skutečně očekávat, že by opatření byla nějakým způsobem uvolňována. Bude tomu spíš naopak.

Jak z epidemiologického hlediska vidíte zpřísnění opatření vy? Pan premiér řekl, že to nechává na ministrech, aby přišli s nějakými návrhy na zpřísnění, ale přece jenom nyní záleží hlavně na epidemiolozích. V čem vy vidíte největší šanci, aby opatření zabrala?
Není to už žádné super veliké moudro. Když se podíváme do Velké Británie, tam se mutovaná forma podařila omezit tím, že byla přísná opatření z hlediska kontaktů. Jednoznačně je to omezení mobility a kontaktů a k tomu by opatření měla směřovat.

Takže třeba omezení styku v rodinách a omezení pohybu do nějaké vzdálenosti od domu, s výjimkou pracovních povinností?
Z těch variant je logických několik, ale může se to ubírat tímto směrem.

Nemocnice jsou přeplněné, ale někde o čtyři stovky nebo několik stovek počty klesly. Jak je to s mutacemi? Je Česko v situaci, kdy nás ohrožují?
Mutace určitě hrozbou jsou, není možno je podceňovat. Jiná věc je, že situace není rovnoměrná mezi jednotlivými regiony. Zatímco někde tvrdí lékaři, že nepozorují žádné zhoršení klinických a těžších průběhů, jinde tomu je naopak. Tzn., že z toho můžeme neoficiálně spekulovat, že mutace může být víceméně v regionech zastoupena různou měrou.

Měla by být opatření plošná?
Opatření budou plošná, protože šíření různých mutací je poměrně rychlé, takže asi nemá smysl to selektovat podle jednotlivých krajů.

U nás se zatím nezdá, že by to bylo úplně masivně rozšířeno. Probíhají samozřejmě sekvenace v laboratořích, které toho jsou schopny, a podle toho se usuzuje, jaká je zátěž. Zatím to skutečně není majoritní virus, který by se u nás vyskytoval.

V jaké míře by bylo adekvátní, aby se snížila mobilita? Kde je měřítko?
Bez ohledu na to, jak opatření bude nadesignováno, musí být nějakým způsobem vymahatelné. Nemá smysl dělat opatření, která potom nikdo nedodržuje. To opravdu nevede ke kýženému cíli. Opatření, která by měla přijmout vláda, by měla být v režimu, kdy to je poměrně jednoduše vymožitelné a v podstatě by to mělo působit na populaci, aby opravdu teď v nějaké době omezila kontakty ne ani tak v rámci rodin, ale hlavně s cizími osobami. Pak dochází k šíření v rodinách.

Takže základní měřítko bude vymahatelnost, co je vaším trvalým bydlištěm?
Počkejte si na jednání vlády. Nemá smysl spekulovat o variantách, dokud nějaká bude vybrána.

Tagy: