Tálibán ukořistil USA výzbroj za miliardy. Má teď víc Černých jestřábů než většina zemí

Urychlené stažení amerických jednotek z Afghánistánu umožnilo Tálibánu ukořistit obrovské množství vojenské techniky. Bojovníci radikálního hnutí se dostali třeba k ikonickým americkým vrtulníkům UH-60 Black Hawk, noktovizorům či biometrickým zařízením, kde jsou i data spolupracujících Afghánců. Celkově má Tálibán v rukou výzbroj za miliardy dolarů, otázka ale je, zda ji bude umět efektivně používat.

Republikánský kongresman Jim Banks ve čtvrtek řekl novinářům, že Tálibán má přístup k americkému vojenskému vybavení za zhruba 85 miliard dolarů, ačkoliv je obtížné přesně vyčíslit hodnotu výzbroje a techniky zanechané v Afghánistánu. Celkem by mělo jít o 75 tisíc vojenských vozidel, 200 letadel a vrtulníků a přes půl miliardy těžkých a lehkých zbraní, od útočných pušek po protitankové střely.

„Tálibán má nyní více vrtulníků Black Hawk než 85 procent zemí světa. Pokud budou tyto zbraně použité k tomu, aby zranily Američany nebo jim ublížily – ať už nyní, či v budoucnu – bude mít prezident Joe Biden na rukou krev,“ nešetřil kritikou americký politik a podporovatel exprezidenta Donalda Trumpa.

Dodal, že společně s vojenskou technikou zůstala v Afghánistánu i biometrická zařízení. Ta obsahují třeba otisky prstů, skeny očí a další data Afghánců, kteří spolupracovali s USA. Obává se, že si Tálibán může na základě těchto materiálů vytvořit databází, podle níž začne lovit a trestat své odpůrce.

Co se týče ručních zbraní, vojenských vozidel a obrněnců americké výroby, ty může Tálibán hned použít bez zdlouhavějšího tréninku. V případě lehkých bitevních letadel A-29 Super Tucano a vrtulníků Black Hawk či MD-530 jsou ale armádní experti skeptičtí, že se je radikálové naučí v nejbližší době pilotovat.

„Naši vojáci, námořníci a letci tráví dlouhé měsíce náročným výcvikem, aby mohli používat svá letadla. Tálibán nikoliv,“ řekl stanici CNN jeden z vojenských úředníků. S tím souhlasí i Bill Roggio, vojenský analytik z Long War Journal.

„Sofistikovanější výzbroj je pro Tálibán velkou výzvou. Bude pro ně obtížné udržet vrtulníky a letadla bojeschopné v delším časovém horizontu,“ doplnil Roggio pro CNN.

Tálibán může nepoužitelnou techniku prodat

Bez schopných lidí a dodavatelů, kteří by se starali o údržbu vrtulníků a letadel, je jejich ukořistění jen symbolickým vítězstvím. „Zabavení zbraní má pro Tálibán větší hodnotu v rámci propagandy, než aby reálně zvýšilo jeho bojeschopnost,“ sdělil pro list Times of Israel bezpečnostní expert Matthew Henman.

Na druhou stranu ale může hrozit, že jim pomohou třeba zkušení pákistánští podporovatelé nebo bývalí vojenští poradci. Stejně tak se hnutí radikálů může rozhodnout vojenskou techniku prodat a financovat tím své bojové výpady.

Sociálními sítěmi se v posledních dnech a týdnech šířila videa, jak se radikálové chlubí zmocněnými zbraněmi, od minometů a raketometů po pušky M4 a M18. Ve výčtu ukořistěného arzenálu nechyběly ani odstřelovačky či kulomety. Část z nich se američtí vojáci snažili zničit a znehodnotit, povedlo se jim to ale jen u malého zlomku z celkové výzbroje.

Kromě zbraní se Tálibán dostal také k noktovizorům či neprůstřelným vestám. Ještě dříve Tálibán získal také ruské vrtulníky Mi-8 či Mi-17, útočné pušky AK-47 či houfnice a protitanková děla.

Tagy: