Tálibán zdemoloval obří sochy Buddhy. Po 20 letech vydělává na dírách ve skále

Radikální hnutí Tálibán v Afghánistánu rozjelo bizarní turistický byznys. Láká totiž na díry ve skále v Bámjánském údolí. V masivu kdysi stály dvě obří a věhlasné sochy Buddhy, byl to ale právě Tálibán, který je před dvaceti lety zdemoloval.

Buddhové z Bámjánu, Vairóčana a Šákjamuni. Dvojice obřích soch o výšce 53 respektive 38 metrů, na které se do Afghánistánu kdysi jezdil dívat celý svět. Když se Tálibán v devadesátých letech minulého století poprvé chopil moci, rozhodl se struktury poslat k zemi. A to přesto, že na nich tálibové díky vysokému zájmu turistů vydělávali.

Podle radikálů se zobrazení Buddhy nepotkávalo s výkladem islámu. Za kritiky organizace UNESCO i řady států (a to včetně spojeneckého Pákistánu) začal Tálibán s jejich masivní demolicí. Obří sochy radikálové ostřelovali protiletadlovými zbraněmi a ničili je pomocí min. Sochy ze 6. století tak zmizely v prachu.

Obdivování děr ve skále

Letos se Tálibán v Afghánistánu dostal k vládě znovu a rozhodl se vzkřísit kdysi výdělečný turistický byznys v Bámjánském údolí. Radikálům nijak nevadí, že legendární sochy už na místě nejsou, Tálibán zkrátka láká turisty na ruiny.

Návštěvníci si za v přepočtu 110 korun koupí vstupenku a mohou se podívat na obří díry ve skalním masivu, do kterých byly kdysi sochy vklíněny.

„Byl jsem velmi mladý, když byly ty sochy zničené. Bylo mi asi sedm let. Od té doby bylo mým snem přijít sem a spatřit, co se tady stalo,“ sdělil jeden z návštěvníků pro NBC. „Jsem šťastný, že byly zničené. Vlastně jsem si přišel prohlédnout jen ruiny,“ dodal podporovatel Tálibánu, který se k Bámjánskému údolí vydal z 560 kilometrů dalekého Kandaháru.

Podle expertů se Tálibán snaží, aby ostatní země současný Afghánistán respektovaly. Zpřístupnění ruin ve zmíněném údolí, kde se nachází také řada jeskyní, tak může být signál nejen pro zahraniční turisty, ale i pro politiky.

Tagy: