Téměř 30 lidí zachraňovalo koně, který uvízl v bahně. Táhli ho přes 200 metrů

Záchrana koně

Téměř 30 lidí zachraňovalo koně, který uvízl v bahně

Téměř 30 lidí se v sobotu zúčastnilo záchranné akce v Plzeňském kraji, během které se snažili vyprostit koně. Ten uvízl v podmáčeném terénu v lese a nemohl se dostat ven. Na záchraně se podíleli nejen hasiči, ale i dobrovolníci. Zvíře se podařilo vyprostit po několika hodinách. Vyvázlo bez jediného zranění.

K neobvyklém zásahu vyráželi profesionální i dobrovolní hasiči z jižního Plzeňska. 22letý valach jménem Generál Pastor zapadl do bahna. Majitelka s ním byla na procházce v lese poblíž Přešína a když zvíře zajelo kopyty do vlhkého bahnitého terénu, nejprve kontaktovala místní. „Jeden soused jel pro valník, na který bychom koně naložili. Poté se sháněly popruhy, pomocí nichž bychom koně vyzvedli. V první fázi jsme ale mysleli, že ho dostaneme na nohy a nějak ho vyvedeme,“ řekla CNN Prima NEWS Martina Kostečková ze zemědělského družstva Železný Újezd.

Kůň váží více než půl tuny a nepodařilo se mu postavit na nohy. Na pomoc tak museli přijet hasiči. „Pomohli jsme zvíře podvázat, leželo na staré stěně z vraku dodávky a postupně jsme ho táhli z lesa více než dvě stě metrů,“ popsal tiskový mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar.

Na akci spolupracovalo téměř 30 lidí. Kolem deváté hodiny večer ležel Generál Pastor na valníku připraven k převozu do zemědělského družstva. Zhruba za hodinu se kůň sám postavil na nohy. Podle místních je valach v pořádku. „Včera jsem ho viděla, jak šel na procházku na vodítku, a vypadá, že následky ho minuly,“ uvedla Kostečková.

Tagy:
les hasiči kůň dobrovolníci CNN Prima NEWS Plzeňský kraj záchranný tým sbor dobrovolných hasičů Železný Újezd