Tisíce mrtvých zvířat. Záplavy v Britské Kolumbii zasáhly zemědělskou oblast

Britskou Kolumbii v posledních dnech ochromily silné záplavy. Na zničené zemědělské půdě na jihu Kanady zůstaly tisíce mrtvých zvířat. Mnohá další byla uvězněna. Na vyproštění přeživších spolupracují s farmáři veterináři a ministerstvo zemědělství.

Přívalové deště na jihozápad Kanady a Washington snesly ve dvou dnech měsíční srážky. Záplavová vlna pohltila silnice i pole. Tisíce lidí byly evakuovány, několik se již pohřešuje. O život přišly tisíce „hospodářských“ zvířat – jde totiž o jednu z nejintenzivněji zemědělsky obhospodařovaných částí Kanady. Evakuace se dotkla více než 120 mléčných a drůbežích farem.

Ministryně zemědělství Britské Kolumbie Lana Pophamová při tiskové konferenci se slzami v očích uvedla, že při on-line schůzkách s farmáři zahlédla v jejich stodolách mrtvá zvířata. „Mohu vám říci, že mnoho farmářů se pokusilo svá zvířata přesunout, ale museli toho zanechat, jelikož jim cesty mizely pod nohama,” prohlásila. „Některá zvířata se podařilo převézt do bezpečí, ale abych byla upřímná, nejsou v moc dobrém stavu,“ dodala.

Ministerstvo se na místě pokouší vytvořit bezpečné cesty pro veterináře, kteří mají pomoci uvězněným zvířatům. „Záplavy se dotkly stovek farem. Některé jsou stále pod vodou, jiné jsou na suchu a tisíce zvířat zahynuly. Nicméně mnohá další se teď nacházejí v těžké pozici,“ vysvětlila ministryně. Kromě dostupnosti veterinářů řeší úřady i dopravu potravy pro přeživší zvířata. Na drůbežích farmách v zaplavené oblasti se každoročně vylíhne více než 10 milionů kuřat a nachází se zde desítky mléčných farem s necelými 10 tisíci krav.

Tagy:
Kanada Kolumbie krávy záplavy zemědělci statek Britská Kolumbie veterinární lékař Washington, D.C.