Do oběhu míří nové bankovky. Jak budou vypadat a kdy s nimi poprvé zaplatíme?

U příležitosti 30. výročí vzniku České národní banky (ČNB) rozhodla její rada o vydání speciální bankovky. Již v únoru 2023 budou mít Češi možnost zaplatit za své nákupy upravenou bankovkou v nominální hodnotě tisíc korun. V čem je výjimečná a jak bude vypadat?

Již příští rok oslaví ČNB třicet let od svého vzniku. Bankovní rada se proto rozhodla vydat bankovky v nominální hodnotě tisíc korun, které budou mít speciální přítisk. Limitovaná edice o 200 tisících kusech bude doplňovat emisi běžných bankovek o hodnotě 1000 korun se vzorem z roku 2008.

„Bankovka má na lícní straně přítisk, který se skládá z výročního loga České národní banky a faksimile (velice přesné napodobeniny, pozn. red.) bankovkového kolku z roku 1993. Výroční logo je na kuponu vytištěno v horní části v barvě šedé a v dolní části opticky proměnlivou zelenomodrou barvou. Výroční logo obsahuje text ‚ČNB‘, ‚1993‘, ‚30‘ a ‚2023‘,“ přiblížila centrální banka.

Napodobenina kolku je na bankovce vytištěna zelenou barvou o rozměrech 23 × 19 milimetrů. „Jeho obrazec tvoří vodorovně šrafované číslo ‚1000‘ uprostřed plochy šrafované svislými linkami. V rozích kolku jsou písmena ‚M‘. Kolek se nachází vpravo od výročního loga a nijak nemění nominální hodnotu ani platnost bankovky,“ zdůrazňuje ČNB.

Předpokládá se, že se bankovky do oběhu dostanou 8. února příštího roku. V tentýž den by měla vyjít v platnost účinnost vyhlášky o nové bankovce.

Pozor na bankovky po platnosti

Naopak od července není možné běžně platit s bankovkami 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun, které byly vydávány v letech 1995 až 1999. Pokud někdo takové peníze stále drží, nemá důvod k panice. Fakticky je může vyměnit za platné po neomezenou dobu.

Uvedené bankovky poznáte poměrně snadno. A to hlavně podle ochranného kovového proužku, který je nápadně užší než u později vydávaných vzorů. Navíc při naklopení nemění svou barvu. Na lícové straně (kde je portrét některé z osobností vyobrazen) každé bankovky je navíc rok vydání platidla malým písmem uveden.

Pokud neplatné bankovky máte stále ve své peněžence, nemusíte se bát, že byste o své peníze přišli. Až do 30. června 2024 je můžete vyměnit na pokladnách všech tuzemských bank a současně také na všech sedmi pobočkách České národní banky.

Jestliže i po tomto termínu zjistíte, že doma některou z uvedených bankovek máte, stále budete mít šanci ji vyměnit za platnou. Od 1. července 2024 to však půjde už jen na přepážkách České národní banky v Praze nebo v dalších šesti krajských městech. Výměna bude možná po neomezenou dobu.

Tagy: