Tiskárna lživých cenin. Babiš s Fialou si přišli pro krev svého oponenta, říká odborník

Premiér Petr Fiala (vlevo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vpravo)

Rozhovor s expertem na vyjednávání Radimem Paříkem

Premiér Petr Fiala (ODS) neměl v úmyslu situaci uklidnit, ale vyprovokovat. S Andrejem Babišem (ANO) se nepřišli dohodnout a vyjednávat, pánové si přišli pro krev svého oponenta. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl profesionální mezinárodní vyjednavač Radim Pařík. Zdůraznil, že politici obecně jsou mistři světa ve lhaní. V duelu v Partii lidé podle něj po celou dobu sledovali „tiskárnu lživých cenin“.

Kdo debatu v Partii Terezie Tománkové vyhrál, nedokázal Pařík říci. „Každý mluvil ke své skupině voličů a u té vyhrál. Náš názor je ryze subjektivní. Každý měl své výhody a nevýhody,“ podotkl. Premiér Fiala byl ze začátku debaty podle oborníka nakloněn dopředu, zabíral velký prostor a měl rozložené lokty. „Byl nachystán na velký střet a na útok na Andreje Babiše,“ hodnotil.

Následně porovnal vystupování expremiéra Babiše v prezidentských debatách a v posledním duelu. „V debatách byl zhroucená postava. Měl povislá ramena a hlavu dolů. Teď bylo vidět, že jeho tým pracoval na tom, aby seděl rovně, vypadal jako lídr a působil sebevědomě,“ podotkl. Osobně ho u předsedy hnutí ANO překvapila jedna věc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš na Fialu vytáhl vtip s hodinami. Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe, opáčil premiér

„Byl relativně disciplinovaný. Reagoval na pokyny Terezie Tománkové, to je nevídaná věc. Za posledních deset let jsem ho tak ještě neviděl. Udělal na sobě obrovský kus práce,“ chválil Babiše. V rétorické rovině je mezi oponenty podstatný rozdíl. „Fiala je zvyklý mluvit ke studentům, akademikům. Umí věci dobře vysvětlovat. U Babiše nejsou rétorické schopnosti tak výrazné,“ podotkl Pařík.

Politici jako trénovaní herci

Následně uvedl, že Fiala neměl v úmyslu situaci ve studiu deeskalovat. „Nýbrž vyprovokovat. Cíleně mířené útoky na integritu Andreje Babiše, jaký je podnikatel... Byla tam osobní rovina. Nepřišli se dohodnout a vyjednávat. Pánové si přišli pro krev svého oponenta,“ domnívá se. Dodal, že politici jsou velmi dobře trénovaní herci, dokonce jsou podle něj opravdovými mistry světa ve lhaní.

„Čím častěji vystupují na veřejnosti, tím lépe se naučí lhát. Ne vždy to poznáme, ale máme zhruba 70procentní šanci rozpoznat, kdy váhají a nejsou si jistí, co mají říci. V debatě to po celou dobu byla tiskárna lživých cenin,“ pokračoval Pařík.

Vysvětlil také, že se voliči nerozhodují racionálně. „Nedáme na argumenty, fakta a čísla. Rozhodujeme se podle toho, kdo je nám sympatičtější,“ sdělil. Osobně lidem radí, aby si politické debaty a duely pouštěli beze zvuku. „A koukali, co se odehrává v gestech jednotlivých politiků. Tam se dozví pravdu, slova klamou,“ vysvětloval.

V takové chvíli podle Paříka lidé rozpoznají mikromimické pohyby, které se odehrávají v obličeji. „Tělo funguje jako receptor, dokáže vycítit emoce na pět až sedm metrů. Když se přestaneme klamat řečí a soustředíme se na emocionální vlny, můžeme rozpoznat, jak kdo protáčí oči, má povislé koutky, je znechucen. I to, když si Babiš upravoval sako – chtěl vypadat o něco lépe, když Fiala mluvil o dotacích pro Agrofert,“ dodal.

Doplnil, že pouze na základě nonverbální komunikace se „můžeme rozloučit s tím, že by společně byli Fiala s Babišem ochotni něco udělat pro Česko, voliče a občany“. „Každý má diametrálně jiný názor. Napadají se a nemíří ke stejnému cíli. A nyní už jedou svou politickou kampaň,“ uzavřel.

Tagy: