Topolánek ostře o Bruselu: 20 let nenaplněných očekávání, EU jednoznačně eroduje

Evropská unie jednoznačně eroduje. Na konferenci webu FocusOn to řekl expremiér Mirek Topolánek, který prosazuje, aby se smysl projektu EU vrátil k hodnotám založeným především na ekonomické spolupráci. I přes své výhrady je Topolánek proti vystoupení České republiky z Unie. „Nemáme žádnou jinou alternativu,“ dodal.

„Naše 20leté členství v Evropské unii beru jako dvě dekády nenaplněných očekávání. Nicméně pokud nemáte možnost geopolitické alternativy, tak nemáte ani možnost volby. Proto byl pro mě vstup do Evropské unie trochu vynucený. Při referendu jsme zcela vědomě rozhodovali o jisté ztrátě naší svrchovanosti. Tehdy jsme netušili, že s tou svrchovaností budeme částečně ztrácet i svobodu,“ řekl Topolánek během konference webu FocusOn s názvem 20 let v EU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovenský europoslanec vyhrožoval západní Evropě

Topolánek byl českým premiérem mezi roky 2006 až 2009. Jako předseda vlády podepsal klíčovou Lisabonskou smlouvu, která zásadně změnila fungování Evropské unie. Skutečnost, že Topolánek prosazení této smlouvy podporoval, později označil za sebevraždu, která ho prý stála politický život.

Topolánkovy výhrady k EU se však podle jeho slov od roku 2004 příliš nezměnily. „Vždycky jsem byl velkým kritikem obrovského tlaku na integraci, který byl pro mě absolutně nepřijatelný,“ zmínil bývalý šéf ODS, přičemž zdůraznil, že i přes svoje kritické názory je proti vystoupení Česka z EU. „Skutečně nemáme žádnou jinou alternativu a není v našem zájmu, aby se tento projekt – který jednoznačně eroduje – rozkládal, nebo dokonce rozpadl,“ dodal.

Na EU kritizuje například velké množství nejrůznějších regulací či dotací. „Dnešní Evropské unii vládnou nikým nevolené elity a korporace, což lze označit za deficit demokracie. Zároveň to vede k tomu, že kdo ‚neumí‘ někoho z těchto struktur, tak si nesáhne na dotace,“ sdělil Topolánek s tím, že volá po návratu EU k hodnotám založeným především na ekonomické spolupráci a na udržení míru, prosperity i bezpečí.

Podle Topolánka problémy současné Evropské unie vcelku přesně vystihl argentinský prezident Javier Milei ve svém lednovém projevu na konferenci v Davosu, když mluvil o krizi Západu. „‚Nyní tam mají mnoho socialismu, mnoho protekcionismu, mnoho etapismu a málo kapitalismu.‘ To je přesně ono, když to hodně zjednoduším,“ souhlasil Topolánek.

Tagy: