Totální paralela s Rachůnkem. Jiříčkova pumelice dala vzpomenout na zesnulého hrdinu

Těch podobností bylo přespříliš. Ostatně i útočník Jiří Kulich – který později poslal českou juniorskou reprezentaci po 22 letech do finále mistrovství světa gólem v prodloužení – mluvil o tom, jak si hned tým vzpomněl na Karla Rachůnka. A tato vzpomínka naskočila i nejednomu fanouškovi. O euforický a dojemný návrat v čase se postaral bek David Jiříček.

Jeden z nejpamátnějších gólů v historii českého hokeje padl 22. května 2010. Nároďák prohrával v semifinále mistrovství světa se Švédskem 1:2 a chvíli před koncem musel přijít risk formou hry bez brankáře. Útočník Tre Kronor Johan Harju 20 sekund do závěrečné sirény vyhodil z obranného pásma puk, nechtěl hazardovat. Kus černé gumy skončil jen těsně vedle prázdné brány.

Následovalo odpískání zakázaného uvolnění a tedy vhazování před gólmanem Gustavssonem. Ačkoliv Češi buly prohráli, po sérii soubojů se puk dostal k obránci Karlu Rachůnkovi. Sedm sekund před koncem vypálil životní ránu. Odvrátil vyřazení a položil základ tomu, že parta trenéra Vladimíra Růžičky nakonec na turnaji v Německu slavila zlato. Zatím poslední triumf z velké akce pro český tým.

Fanouškům se Rachůnkova branka zaryla do paměti ještě výrazněji, když o rok a několik měsíců později zemřel při letecké tragédii týmu Lokomotiv Jaroslavl.

Fenomenální gól v kontextu okolností ožil ve středu večer. Česká „dvacítka“ si svými výkony na šampionátu v Kanadě získala obdiv. Ale proti Švédům už se zdálo, že semifinále pro ni bude strop. Jedna paralela z hlediska soupeře i fáze. Soubor Radima Rulíka prohrával 0:1, a to do konce základní hrací doby nezbývala ani minuta.

Jen 53 sekund před koncem přišlo švédské zakázané uvolnění. Druhá paralela s Rachůnkovou legendární trefou, byť gólman Tomáš Suchánek byl v tu chvíli v brankovišti. Na střídačku zamířil hned poté, když se vhazovalo před jeho kolegou Carlem Lindbomem na druhé straně. Po – stejně jako v roce 2010 prohraném – buly se puk ocitl v rohu hřiště, kde o něj nastala pořádná mela. Nakonec ho měl na své hokejce David Jiříček, posunul ho nahoru k modré čáře k Davidu Špačkovi. Ten jmenovci vrátil.

A plzeňský odchovanec, který nyní patří Columbusu Blue Jackets, z první vypálil. Stejně jako Rachůnek má držení hole na vzácnější pravé straně a identicky jako on vyslal na švédskou bránu na poslední chvíli gólovou ránu. Podobnost končí tím, že Jiříček přilepil svoji střelu k ledu a propasíroval ji pod beton, zatímco jeho předchůdce pálil do „vikýře“.

Ale oslava vyrovnávacího gólu opět leckoho vrátila do května 2010. Jásající Jiříček se po vzoru Rachůnka vydal za parťáky ke střídačce.

„Neskutečná úleva, všichni jsme z toho byli hotoví. Připomnělo mi to ránu Karla Rachůnka z roku 2010,“ vyprávěl Kulich po utkání. Právě tento útočník chvíli před koncem prodloužení po skvělé individuální akci definitivně překlopil thriller v Halifaxu na českou stranu.

Díky tomu bude mít juniorská reprezentace po 18 letech z mistrovství světa medaili. A po 22 letech si zahraje finále. Na programu je v noci ze čtvrtka na pátek a „nároďák“ si o zlato zahraje s Kanadou. „Javorové listy“ dokázali Češi senzačně porazit hned v úvodu turnaje, a to 5:2.

Tagy:
Německo Kanada Švédsko Vladimír Růžička sport semifinále česká hokejová reprezentace Karel Rachůnek David Jiříček mistrovství světa v hokeji do 20 let Jiří Kulich Mistrovství světa v ledním hokeji hokej česká hokejová reprezentace do 20 let Jiří Kulich Radim Rulík Johan Harju