Tradiční předvánoční dárečky pro řidiče: Podívejte se, jaké dálnice a obchvaty Kupka otevře

Stává se tradicí, že ministři dopravy před Vánoci otevírají významné úseky nových dálnic či důležité obchvaty. Výjimkou není ani současný lodivod rezortu Martin Kupka (ODS), který řidičům pod stromeček nadělí nové kilometry dálnice D7, dlouho očekávaný obchvat Bludova, který ulehčí cestu do Jeseníků, či klíčový obchvat Svitav.

D7 u Chlumčan

Řidičům se v pondělí otevřel nový čtyřkilometrový úsek dálnice D7 u Chlumčan nedaleko Loun. Dálniční spojení Prahy s Chomutovem, které v posledních letech připomínalo spíše velké staveniště, se tak dalším krokem přiblížilo ke svému dokončení.

ČTĚTE TAKÉ: Zpoždění vlaků se nebudou opakovat, věří šéf železnic Svoboda. Mluví i o tragickém trendu

Nová část dálnice navazuje z jedné strany na již hotový úsek D7 u Sulce a z druhé strany na obchvat Loun. Kompletně dokončený bude obchvat Chlumčan v polovině příštího roku. „V krátkém půlkilometrovém úseku je dálnice svedena do dvou pruhů, tedy v provozu je v polovičním profilu, ve zbývající části je pohyb vozidel ve všech čtyřech pruzích,“ uvedl při otevření úseku ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

K dokončení kompletní dálnice D7 nyní chybí ještě tři úseky ve Středočeském kraji a jeden v Ústeckém kraji, a to u Postoloprt na Lounsku. Tam se muselo kvůli dálnici posunout o 30 metrů fotbalové hřiště. Investice, kterou pokryly dotace od Ústeckého kraje, přesáhla 60 milionů korun.

Obchvat Bludova

Velké úlevy se dočkají také řidiči, kteří se na svátky chystají cestovat do Jeseníků. Očekávaný silniční obchvat Bludova na Šumpersku bude totiž slavnostně zprovozněn tento týden ve čtvrtek. Čtyřproudová stavba měla být přitom dokončena až počátkem příštího roku, příznivé podzimní počasí však práce urychlilo.

Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. „Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků,“ uvedlo ŘSD.

Obchvat Svitav

Vánoční dárek v úterý dostanou také obyvatelé Svitav a všichni, kteří směřují z Brna na Hradec Králové či do Polska. Díky obchvatu zmizí z okresního města kamiony a tisíce aut, které městem denně projíždějí. Stavba téměř desetikilometrového úseku probíhala více než rok.

Vánoční dárky v minulých letech

Není to však poprvé, kdy ministr dopravy daroval řidičům těsně před Vánocemi nové úseky dálnic či jiných důležitých infrastrukturních staveb. Například vloni Kupka otevíral v posledních dnech adventu kus dálnice D35 a obchvat Frýdku-Místku. Předloni byla nadílka ještě větší, když se otevřely například desítky kilometrů D11 a D35 u Hradce Králové.

Tradice ale pochází již od předchozích ministrů dopravy. Někdejší šéf rezortu Karel Havlíček (ANO) například koncem roku 2020 zprovoznil dva úseky dálnice D6 směrem na Karlovy Vary. V předešlých letech se zase ministři předháněli v modernizaci páteřní D1.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dálnici otevřeli před čtyřmi lety, teď ji budou bourat. Jihočeskou D3 čeká několik let omezení

Tagy: