Po střetu s vlakem zemřelo v září už 20 osob. Mnohdy šlo nejspíš o sebevraždu

Tomáš Prokop

Tragické nehody na kolejích si během tohoto měsíce vyžádaly dvacet vyhaslých životů. Ve většině případů šlo o střety osob s rozjetým vlakem. U mnohých z nich se přitom spekuluje o sebevraždách. Jedním z posledních případů je smrt mladého hokejisty, bývalého člena extraligového kádru Českých Budějovic Tomáše Prokopa.

Cestu svým autem i životem ukončil na železniční trati nedaleko Hluboké nad Vltavou. S osobním vozem vjel přímo před rozjetý vlak. Střet byl fatální. Ze zdemolovaného vraku záchranáři vytáhli mrtvého mladého muže. V médiích se ihned začalo spekulovat o sebevraždě. Mnohé tomu prý nasvědčovalo. Nakonec to potvrdil týmový manažer.

„V letošním roce jsme zatím nejvíce nehod evidovali v měsíci září. Zaznamenali jsme už 20 střetů během jednoho měsíce,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Případů, o kterých mohou vyšetřovatelé s jistotou říct, že šlo o sebevraždu, je méně. Často totiž chybí důkazy, které by to potvrzovaly.

„Drážní inspekce v minulých letech prováděla analýzu vyhodnocení od provozovatelů, které obdržela, a na základě těchto vyhodnocení jsme došli k tomu, že zhruba 35 až 40 procent případů, kdy dojde ke střetu vlaku s osobou, se jedná o sebevraždu,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce.

Strojvedoucí tragédii zamezit nedokáže

Jeden z nejmrazivějších případů se odehrál před čtyřmi roky v Mlékojedech. Dvě mladé dívky se rozhodly zemřít společně na kolejích. Dlouho se spekulovalo, jestli je někdo k hrozivému činu nevyprovokoval. To ale vyšetřování neprokázalo.

Podobný případ se odehrál jen o dva roky později, tentokrát u Prostějova. Téměř stejný scénář na jehož konci objevil strojvedoucí také dvě mrtvé dívky na kolejích. „U všech lidí, kteří volí sebevraždu skokem pod vlak, se projevuje společné chování, a to agrese vůči vlastní osobě a jakémusi přání, aby hodně trpěli,“ uvedl psycholog Karel Humhal.

Sebevrazi si navíc neuvědomují, že svým činem mohou velice ublížit třeba i strojvedoucím. „Lidé, kteří jsou ve vztahu k tomu činu, mohou velice trpět. Protože si kladou otázkou, co mohli udělat jinak, aby tagické události předešli. To je ale absurdní otázka, protože tomu zabránit nemohli,“ dodal psycholog.

Tagy: