Transgender muž porodil syna. Všichni mi říkali maminko, i když mám plnovous, diví se

Transgender Bennett Kaspar-Williams přivedl na svět syna Hudsona. Sedmatřicetiletý právník se narodil jako žena, a aby mohl otěhotnět, musel vysadit hormonální terapii. Těhotenství i porod se obešly bez komplikací. Jediné, na co si otec ročního Hudsona postěžoval, je přístup nemocničního personálu. Přestože nosí plnovous, má plochý hrudník a v dokladech napsáno, že je muž, všichni ho neustále označovali „maminko, matko nebo paní“.

Že je transgender, si 37letý právník Bennett Kaspar-Williams uvědomil asi před deseti lety. S proměnou však začal až o tři roky později. Zprvu užíval hormonální léčbu a v roce 2015 si nechal odoperovat prsa. Za zákrok tehdy zaplatil v přepočtu 110 tisíc korun.

„Bylo to opravdu osvobozující. Měl jsem pocit, že je to něco, co musím udělat. Ale nikdy jsem ke svým prsům necítil nenávist jako někteří translidé,“ svěřil se deníku Daily Mail. „Nikdy jsem však nečekal, že pocítím tak velkou úlevu poté, co jsem zjistil, že jsou pryč. Byla to obrovská tíha, která mi spadla z ramen,“ řekl Bennett.

Tím ale pro něj chirurgické zákroky končí. „Operace dolní poloviny těla nepřipadá v úvahu. S touto částí nemám žádné problémy,“ konstatoval.

V roce 2017 se Bennett seznámil se svým budoucím manželem Malikem, se kterým o dva roky později uspořádal veselku. Jelikož jim vše v manželství klapalo, začal mladý pár uvažovat o tom, že si pořídí miminko. Vzhledem k jejich neobvyklé situaci však vyvstala otázka, jak na to. Zvažovali  proto různé možnosti.

Nakonec se rozhodli, že Bennett přestane užívat hormonální terapii testosteronem, aby mu opět fungovaly vaječníky. Brzy poté, co se začali snažit o dítě, Bennet otěhotněl a v říjnu 2020 přivedl na svět syna Hudsona. Porod proběhl pomocí císařského řezu. „Vždycky jsem věděl, že existuje možnost, že bych mohl otěhotnět. Ale nebylo to něco, co bych chtěl udělat do doby, než jsem se naučil oddělit funkci svého těla od jakýchkoliv představ o pohlaví,“ podotkl Bennett.

Můj syn nebude mít předsudky

„Jakmile jsem se naučil vnímat své tělo jako nástroj, a ne jako soubor genderových stereotypů, uvědomil jsem si, že mohu být člověkem, jakým chci, a zároveň přivést na svět dítě,“ řekl. „Nikdo nikdy nemůže vědět, zda je možné mít děti, dokud se o to nepokusí. A to, že se narodíte s dělohou, neznamená, že je početí nebo donošení jisté,“ konstatoval otec ročního Hudsona.

Podle něj by se lidé měli zbavit stereotypní představy o tom, že ženství se rovná mateřství. „Je chybná představa, že všechny ženy se mohou stát matkami, že všechny ženy odností své děti nebo že všichni lidé, kteří nosí své děti, jsou matkami. Nic z toho není obecně pravdivé,“ doplnil.

Bennettovi se podařilo otěhotnět bez jakékoliv medicíny. Těhotenství se však u něj neobešlo bez komplikací. „Byl jsem neustále špatně označován, a to dokonce i s vousy a plochým hrudníkem,“ rozhořčil se.

„Jediná věc, která ve mně vyvolávala úzkost, bylo nesprávné určování pohlaví, které se mi dělo, když jsem dostával lékařskou péči v době těhotenství. I když jsem měl plnovous, plochý hrudník a na všech dokladech jsem měl uvedeno mužské pohlaví, lidé si nemohli pomoci a standardně mi říkali maminko, matko anebo paní,“ podivil se Bennett, který si teď podle svých slov v plné míře užívá otcovství.

„Není nic silnějšího, než když mohu říct, že jsem táta, který stvořil vlastní dítě,“ řekl. „Děti jsou úžasné bytosti, které nevidí svět se stejnými předsudky a předpojatostí jako dospělí. Pro mého syna není nic přirozenějšího a normálnějšího než mít tatínka a tatínka. Až bude dost velký, pozná, že jeho tatínek byl ten, kdo ho nosil a staral se o něj, aby mohl přijít na tento svět,“ uzavřel Bennett.

Tagy: