Kauza trenéra z Teplicka: Zneužívání se na dětech podepíše, varuje psycholog

Zneužití chlapců, následky

Děti, které se staly oběťmi zneužívání, si mohou nést následky po celý život, řekl CNN Prima NEWS psycholog Slavomil Fischer. Reagoval na případ trenéra jednoho z klubů na Teplicku, který měl údajně sexuálně zneužít desítky dětí.

„S velkou pravděpodobností se to u řady z nich promítne do partnerského života a do soužití s lidmi,“ uvedl Fischer.

ČTĚTE TAKÉ: Znásilnil sedm dětí, z jejich slov mrazilo. Pedofil Richter půjde do vězení, tím trest nekončí

Jeho slova potvrzuje i osud jednoho z bývalých svěřenců trenéra. „Zneužíval ho. On potom začal  fetovat. Teď měl problém, je tam pokus o vraždu. Někoho málem ubil,“ uvedl svědek. Bývalý svěřenec je prý teď dokonce ve stejné vazební věznici jako jeho trenér. Jde však o nepotvrzené informace.

Nynější vedení klubu a lidé, kteří k němu mají blízko, se k případu staví překvapivě. Na sociálních sítích se ostře pouštějí do každého, kdo kauzu zveřejnil. „Hyenismus, zviditelnění, co vše je schopen člověk udělat pro reklamu. To, že média jsou zvířata a lační po krvi, to víme, a proto s nimi nekomunikujeme,“ uvedlo vedení klubu.

„Ubližuje vašim dětem a vy vyzdvihujete jeho přednosti v gymu? Nebo řešíte nějakou konkurenci a že někdo promluvil,“ namítal komentující. Podle odborníků ale to, že se o případu začalo mluvit veřejně, nemusí nutně znamenat, že se tím obětem ublíží. V některých případech to může být naopak.

„Někomu to může dokonce i prospět, že se to otevřelo, a zbaví se zátěže. Nyní záleží na reakci  okolí,“ dodal psycholog Fischer. Ta je podle odborníků velmi důležitá. Rodiče obětí by měli svým dětem co nejvíce naslouchat. V případě potřeby pak vyhledat odbornou pomoc.

Tagy: