Na černý kašel zemřela v Česku tříměsíční holčička. Nemoc už letos postihla přes 29 tisíc lidí

Černý kašel je pro malé děti velmi nebezpečný. (Ilustrační foto).

V Česku zemřela na černý kašel tříletá holčička

V nedávných dnech zemřelo v Česku na černý kašel další dítě. „U holčičky ve věku tří měsíců spolu s černým kašlem byla přítomna infekce bakterií Streptococcus pneumoniae spojená se zánětem plic,“ uvedl Státní zdravotní ústav. S černým kašlem se do 1. září v Česku letos léčilo skoro 29 400 lidí, nakažených je ale podle odborníků mnohem více. Celkem letos odborníci evidují devět úmrtí, z toho dvě u nejmenších dětí.

Právě děti a seniory nemoc, která se projevuje nejprve rýmou, teplotou, bolestí v krku a chrapotem, později záchvaty dusivého kašle, může ohrožovat nejvíc. „Osoby s chronickým onemocněním a senioři jsou křehčí a náchylnější k infekcím obecně, vzhledem k oslabení jejich imunitního systému, měly by zvážit očkování,“ napsali odborníci ze SZÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovinu můžete odhalit i při jídle. Podívejte se na příznaky, na které je nutné dávat pozor

Doporučení se týká zejména lidí, kteří dlouhodobě pobývají v nemocnici nebo v zařízení sociální péče. „S návratem z prázdnin a s nastupující podzimní sezónou respiračních nákaz lze předpokládat, že onemocnění se bude v populaci nadále udržovat,“ dodali.

„Nové případy onemocnění se stále vyskytují ve všech věkových skupinách a počty hlášených případů pertuse potvrzují, že v populaci je dostatečné množství vnímavých jedinců, mezi kterými může původce onemocnění, bakterie Bordetella pertussis, cirkulovat,“ uvedl SZÚ.

Skutečný výskyt nákazy v populaci tak bude podle SZÚ vyšší než 29 399 případů nahlášených lékaři do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). „Vzhledem k tomu, že předpokládáme značnou podhlášenost onemocnění a že řada případů nákazy se do ISIN z nejrůznějších důvodů nedostane, bude skutečný výskyt nákazy v populaci pravděpodobně mnohem vyšší,“ doplnil ústav.

Od posledního hlášení 28. července přibylo do statistik další úmrtí, šlo o tříměsíční dítě. „U holčičky ve věku tří měsíců spolu s pertusí byla přítomna infekce bakterií Streptococcus pneumoniae spojená se zánětem plic, potvrzen rodinný výskyt,“ uvedl SZÚ. Celkem tak letos eviduje devět úmrtí, z toho dvě u nejmenších dětí a ostatní u dospělých ve věku 48 až 84 let.

V srpnu přibývalo kolem 700 případů za týden, což je podle SZÚ mírně klesající trend. Na jaře byly týdenní počty i dvojnásobné. Letos nahlášené počty nakažených jsou na území dnešní ČR nejvyšší od roku 1958, kdy se v tehdejším Československu proti černému kašli začalo očkovat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pacienti o plně hrazené plomby nepřijdou ani po zákazu amalgámu. Za lepší výplň si připlatí

Tagy: