Sledujte RADAR: Platí zpřísněná výstraha kvůli vedru. Teploty někde vyletí až na 36 °C

Lipno

Počasí 9.7.2023 10:20

Zdá se, že tropická vedra v Česku jen tak neskončí. Teploty v následujících dnech by se měly blížit k hranici 35 °C, například v pondělí by teploměry na jihu Moravy mohly ukazovat až 36 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který v souvislosti s „pekelným počasím“ ještě zpřísnil výstrahu.

V neděli bude jasno nebo skoro jasno, přes den místy až polojasno. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 31 až 35 °C, na horách kolem 25 °C. Po zadní straně oblasti vysokého tlaku nad střední Evropou bude k Česku nadále proudit příliv velmi teplého a suchého vzduchu od jihozápadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Necháváte PET lahve v rozpáleném autě? Je to nebezpečná chyba, varují experti

Český hydrometeorologický ústav kvůli vysokým teplotám prodloužil a zároveň zpřísnil výstrahu. Ta před požáry bude trvat nepřetržitě až do čtvrtka, a to na celém území ČR. Nově platí také vysoký stupeň nebezpečí, pokud jde o samotné teploty. Tato výstraha se týká Prahy a části Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého i Jihomoravského kraje.

V noci bude jasno až polojasno, k ránu v Čechách místy až oblačno. Nejnižší teploty dosáhnou 16 °C, na východě a severovýchodě až 14 °C.

V pondělí by mělo být polojasno až skoro jasno, od západu většinou oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer budou srážky i oblačnost od západu ubývat. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 30 až 34 °C, na jihu Moravy dosáhnou až 36 °C.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte v kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Z týdenní předpovědi ČHMÚ vyplývá, že velmi teplé počasí vydrží minimálně několik dalších dnů. V úterý bude polojasno a přechodně oblačno. Ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 34 °C, na severovýchodě kolem 29 °C.

Tagy: