Soudy o Trumpa mohou být rozbuškou k násilí, varuje expert. Zmínil i výhody pro exprezidenta

Donald Trump

Coloradský soud rozhodl, že je Trump nezpůsobilý kandidovat na prezidenta

Pokud by nejvyšší soud USA potvrdil, že bývalý americký prezident Donald Trump nebude moci znovu zabojovat o křeslo v Bílém domě, mohlo by to být rozbuškou k nepokojům a v krajním případě také k násilnostem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jiří Pondělíček. Nejvyšší soud státu Colorado totiž v noci na středu rozhodl, že je jeden z favoritů voleb nezpůsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad. Zda nejvyšší soud USA toto rozhodnutí potvrdí, nelze podle Pondělíčka předjímat.

Nejvyšší soud státu Colorado rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy. Čeho se tento dodatek týká?
Tento dodatek byl přidán do ústavy po skončení občanské války. Konkrétně mělo ustanovení zajistit, aby se vrcholní představitelé Konfederace nemohli vrátit do svých úřadů. Proto je tam klauzule o vzpouře nebo povstání proti Spojeným státům americkým jako překážka pro vykonávání úřadů.

ČTĚTE TAKÉ: Nechcete migranty, budete platit. Brusel schválil povinnou solidaritu pro členské země EU

Bylo to již někdy v minulosti využito?
Určitě to bylo využito hned po občanské válce, ale v moderní době a v takto vysokých patrech politiky se určitě nestalo, aby se to týkalo kandidáta na prezidenta.

Jak soudní pře v Coloradu probíhala?
Již nižší soud v Coloradu prohlásil, že se dá útok na Kapitol považovat za vzpouru. Akorát řekl, že neví, zda se to dá vztahovat na prezidenta. Nejvyšší soud státu Colorado tedy rozhodl, že ano. Soud se přiklonil k tomu, že Trump násilnosti vědomě vyprovokoval.

Co by znamenalo, kdyby nejvyšší federální soud toto rozhodnutí potvrdil?
To je velká otázka, protože případ byl žalován v Coloradu, ale samozřejmě pokud by to potvrdil nejvyšší federální soud, tak by se to pravděpodobně muselo vztahovat na volby všeobecně. Zatím se to týká „jenom“ primárek ve státě Colorado. Sám nejvyšší soud státu Colorado pozastavil platnost svého rozhodnutí až do ledna, aby dal příležitost Trumpovým právníkům odvolat se k nejvyššímu federálnímu soudu.

Kdyby tedy nejvyšší soud USA rozhodnutí zrušil, tak by nakonec mohl Trump kandidovat i v primárkách v Coloradu?
Ano, kdyby nejvyšší federální soud rozhodl, že to tak není, tak by byl samozřejmě Trump připuštěn i k primárkám v Coloradu.

Pokud by naopak rozhodnutí potvrdil, znamenalo by to, že Trump nebude moci vůbec kandidovat na prezidenta?
Pokud by to potvrdil, tak by se to muselo vztahovat na volby všeobecně, protože by se jednalo o federální rozhodnutí a federální zákony jsou nadřazené všem státním zákonům. Pokud by nejvyšší soud určil, že se to má takto interpretovat, tak by to bylo závazné pro všechny státy.

Diskutuje se také nad složením nejvyššího soudu USA, kde sedí několik nominantů přímo Trumpa či republikánů. Jaké se dá tedy očekávat rozhodnutí?
Nevím, jestli hraje nějakou roli, že byli nominováni republikány a dva soudci a jedna soudkyně přímo Trumpem. V případech, které se k nejvyššímu soudu dostaly, kdy Trump napadal výsledky voleb, tak mu nejvyšší soud nevyhověl. Nemyslím si, že by mu šel úplně na ruku. Co se týče samotného problému, tak je to dost komplikované. Těžko předjímat, k čemu se přikloní, protože Trump nebyl za přečin odsouzen, což může být překážka k tomu, aby mu bylo bráněno v kandidatuře.

„Mohlo by to v krajním případě vést i k nějakým násilnostem. Atmosféra je velice napjatá a tohle by mohlo skutečně zafungovat jako rozbuška“

Kdyby soud potvrdil rozhodnutí, co by to mohlo vyvolat v americké společnosti?
To si lze pouze těžko představit, protože Trumpova základna věrných fanoušků by to určitě nesla nelibě a lze očekávat, že by to vnímala jako snahu nedemokraticky potlačit jejich hlasy. Mohlo by to v krajním případě vést i k nějakým násilnostem. Atmosféra je velice napjatá a tohle by mohlo skutečně zafungovat jako rozbuška.

Je někdo mezi republikánskými kandidáty, kdo by mohl současný verdikt ocenit, jelikož by mu mohl pomoci zabojovat o nejvyšší úřad?
Z praktického hlediska by to mohli ocenit asi všichni, kdo se ucházejí o nominaci. Otázka ale je, jestli by si to dovolil někdo říct veřejně. Jak jsme viděli v případě jiných Trumpových obviněních, tak se k tomu ostatní kandidáti staví krajně opatrně, protože si potřebují nenaštvat většinu republikánů, která za Trumpem stojí. Republikánští voliči by totiž případně hledali někoho podobného Trumpovi, kdo by jim slíbil, že Trumpa, lidově řečeno, pomstí.

Jaké budou postoje u demokratů? Neubližuje jim spíše, že by měli Trumpa porazit u soudů místo u voleb?
Takové hlasy zaznívají kolem všech soudních procesů kolem Trumpa. Je ale potřeba si uvědomit, že demokrati s tím mají jenom pramálo společného, protože se jedná o rozhodnutí soudů a oni těžko mohou říkat soudům, jak mají rozhodovat. Je pro ně politicky výhodnější, aby Trump nebyl v roli oběti systému, což mu může u některých voličů samozřejmě nahrát. Také někteří středoví voliči by to mohli vnímat jako nespravedlnost.

Tagy:
volby nejvyšší soud Colorado USA Donald Trump Jiří Pondělíček