Zemětřesení v Turecku a Řecku si vyžádalo nejméně 14 obětí. Živel demoloval domy

Zemětřesení v tureckém Izmiru.

Hroutící se domy, moře v ulicích: Turecký Izmir zasáhlo silné zemětřesení

V pátek zasáhlo východ Řecka a západ Turecka zemětřesení o síle necelých sedmi stupňů Richterovy škály. Otřesy byly podle BBC slyšet až v Athénách, Istanbulu i Bulharsku. Podle tureckého ministra zdravotnictví zemřelo přinejmenším dvanáct osob, zraněných je přes 400. Řecko hlásí dva mrtvé studenty, zraněných je tam osm lidí.

Sociální sítě zaplavily desítky videí, která ukazují zdemolované domy. Jedno z nich zachycuje také padající budovu v tureckém Izmiru. Starosta města Tunc Soyer pro americkou CNN sdělil, že se zřítilo k zemi nejméně dvacet budov.

Ohnisko zemětřesení se nacházelo 13 kilometrů severně od řeckého ostrova Samos. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádí sílu 6,6 stupně. „Problém byl v tom, že bylo velice povrchové. Uvádí se, že k zemětřesení došlo deset kilometrů pod povrchem, a proto bylo velice silné a citelné,“ řekla CNN Prima NEWS Soňa Dorňáková-Stamu, publicistka žijící v Athénách.

Podle katarské Al-Džazíry lidé po otřesech vyběhli z budov. Jenže ulicemi se začala valit voda, zřejmě kvůli zvednuté hladině nedalekého moře.

„Přijali jsme opatření k zahájení nezbytné práce v regionu,“ uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Guvernér turecké provincie Izmir Yavuz Selim Köşger uvedl, že záchranáři zatím z trosek vyprostili asi 70 osob. Po dalších pátrají.

Na několika místech neštěstí stoupal k nebi dým. Záchranáři vyrazili do postižených oblastí zjistit, kde lidé potřebují pomoc.

Úřady v Řecku doporučily lidem, aby zůstali doma. Škody na budovách jsou hlášeny zejména z měst Pythagorio, Karlovasi a Vathy. Zemětřesení se nevyhnulo ani řeckému ostrovu Samos, kde žije 45 tisíc obyvatel. Podle agentury AFP pobřeží ostrova zasáhlo malé tsunami. „Bohužel před několika minutami řecká veřejnoprávní televize ERT uvedla, že na ostrově Samos se pohřešují dva středoškoláci a že je zřejmě zasypala zeď padajícího domu ve středu města Vathy,“ uvedla Dorňáková-Stamu. Později se naneštěstí potvrdily obavy, že studenti zemřeli.

Ministři zahraničí Turecka a Řecka se v telefonickém rozhovoru dohodli, že v případě nutnosti si země poskytnou vzájemnou pomoc. Vztahy mezi zeměmi jsou přitom v posledních měsících napjaté kvůli geologickému průzkumu, které vede Turecko ve východním Středomoří přes protesty Athén.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis zatelefonoval prezidentu Erdoganovi a vyjádřil mu soustrast. „Ať už jsou naše neshody jakékoli, v časech, jako jsou tyto, musí držet naše národy pospolu,“ napsal Mitsotakis na Twitter.

Předseda Evropské rady Charles Michel nabídl zasaženým zemím hmotnou pomoc. Svou solidaritu a ochotu pomoci už vyjádřila Francie, o její konkrétní podobě jedná francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune s řeckou vládou.

Řecko leží v seismicky aktivní oblasti, zemětřesení jsou tam relativně častá. V září zasáhlo silné zemětřesení ostrov Kréta, kde způsobilo škody na majetku. Poslední zemětřesení s oběťmi na životech o síle 6,7 stupně udeřilo v červenci 2017 na ostrově Kos nedaleko Turecka. Dva lidé tehdy zemřeli. Zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Athénách usmrtilo 143 lidí.

„V Řecku je velká výhoda toho, že všechny stavby jsou stavěny podle velmi přísného stavebního zákona, takže všechny stavby nejenom na ostrově Samos, ale i v dalších oblastech vydrží i velmi silné zemětřesení,“ sdělila publicistka.

Turecko má za sebou několik ničivých zemětřesení – v roce 1999 v Izmitu na západě země při otřesech o síle 7,6 stupně přišlo o život přes 17 tisíc lidí a půl milionu občanů ztratilo střechu nad hlavou. Při zemětřesení ve Vanu v roce 2011 zahynulo přes 520 lidí. Letos v lednu postihlo provincii Elazig zemětřesení o síle 6,8 stupně a zemřelo při něm více než 40 lidí. Poslední zemětřesení, při kterém zemřel jeden člověk, postihlo letos v červnu východní část země.

Tagy: