Turistka ve Splitu bojuje o život, na pláži ji zasáhl blesk. Bouře trápí i zbytek světa

Turistku ve Splitu zasáhl blesk.

Bouře trápí celý svět

Po bouřích v jižní Evropě z konce minulého týdne nepřízeň počasí trápí i Slovensko. V Trstené voda zaplavila celé sídliště. V Chorvatsku bojuje o život britská turistka, kterou zasáhl blesk. Mimořádně silné monzunové deště v Indii a Pákistánu mají už nejméně 150 obětí.

Lokální bouřky a přívalové deště zasáhly také Slovensko. Pod vodou se někde ocitla pole, louky, ale také ulice a dokonce i celé sídliště. V obci Trstená na Oravě čerpali hasiči vodu z výtahových šachet a sklepů. „Vypadalo to tu katastrofálně a ještě bude. Bylo by dobré odstranit to bahno, aby ráno mohly do práce ženy,“ popsala obyvatelka města.

Bouře řádila i v severní Itálii. Vítr o síle orkánu připravil turistům v gondolách i na náměstí sv. Marka v Benátkách obrovský adrenalin.

O pár set kilometrů jižněji na pláži v chorvatském Splitu zasáhl blesk britskou turistku. S těžkými zraněními skončila v nemocnici.

„Její život je bohužel stále v ohrožení. Kromě evidentních změn na kůži má poškozeno i několik orgánů, a to jak důsledkem samotného úderu blesku, tak i následkem zástavy srdce,“ uvedla pro chorvatský web Dnevnik.hr lékařka Mileva Flankičová.

V Pákistánu monzunové deště způsobily mohutné záplavy. Zemřelo tam už přes sto lidí. „Naše děti pláčou, nemají co jíst a pít. Nedokážou si vysvětlit, jak se to mohlo stát,“ prohlásil jeden z místních Mohammad Buksh.

Silné monzunové deště způsobily bleskové záplavy a sesuvy půdy také v severozápadní Indii. Podle tamních úřadů zemřelo nejméně 50 lidí. Situaci ještě zhoršuje prudké tání ledovců v Himálaji.

Tagy: