Týden smutku v KLDR. Špehové v ulicích kontrolují, jestli se náhodou někdo nesměje

V Severní Koreji si týdenním obdobím smutku připomínají památku vůdce Kim Čong-ila, který zemřel 17. prosince 2011. Jako tradičně se tato asijská země proměnila na baštu smutku. Lidé se nesmějí smát, nemohou pít alkohol a zakázané jsou i bujaré oslavy narozenin. Na všechno dohlíží nastrčení špehové.

Zatímco pro většinu světa je období Vánoc časem radosti a smíchu, v KLDR to mají od roku 2011 jinak. Každý rok si tam totiž připomínají smrt Kim Čong-ila, otce současného lídra Kim Čong-una. Ten zemřel 17. prosince, a proto je toto období v Severní Koreji protkané smutkem.

Lidé se týden nesmějí smát. Zakázaný je alkohol i zpěv. Úřady trestají i konání svateb, pohřbů i oslav narozenin. Podle Rádia Svobodná Asie ale pouze v takovém případě, že jsou tyto akce až příliš bujaré.

„Atmosféra strachu, který ovlivňuje občany, bude během tohoto vzpomínkového období velmi silná. Pokud si nedáváte pozor a nejste v tomto čase opatrní, můžete se dostat do vážných problémů,“ uvedl pro médium nejmenovaný zdroj.

Smíškům vstup zakázán

Úřady údajně na dodržování smutku v zemi úzkostlivě dohlížejí. V akci mají být špehové, kteří dohlížejí, zda všichni truchlí a zda se náhodou někdo nesměje.

KLDR svým občanům také nařídila, aby se vyvarovali jakýmkoli politickým prohlášením a kritice vůči vládě. Výrazně omezená je v zemi i doprava a pohyb.

V souvislosti s truchlicím období úřady pořádají řadu smutečních akcí. Těch se mají účastnit i občané, často oblečení do tradičních krojů. Problém je v tom, že teploty v KLDR se nyní pohybují hluboko pod bodem mrazu. Úřady však neberou ohledy na to, že lidé na akcích trpí.

„Úřady ignorují třesoucí se ženy, které mají omrzliny, jsou podchlazené a svědí je kůže. Takže lidé jsou tady na pokraji rozhořčení,“ uzavřel zdroj pro Rádio Svobodná Asie.

Tagy: