Učitel na vnitru a teolog v čele zemědělství? Politici se v Partii hádali o profesích ministrů

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Jan Lacina (STAN), Karla Maříková (SPD) a Kateřina Konečná (KSČM) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (6)

Může být učitel ministrem vnitra a teolog v čele rezortu zemědělství? Vášnivou debatu na toto téma svedli politici v nedělní Partii Terezie Tománkové. Poslankyně Karla Maříková (SPD) totiž obhajovala kontroverzní slova poslance SPD v Poslanecké sněmovně tím, že je renomovaným neurochirurgem.

Debata kolem profesí vysoce postavených politiků vyplynula z dotazu na problematickou studii, kterou v souvislosti s projednáváním tématu manželství pro všechny ve Sněmovně prezentoval poslanec SPD Jan Síla. „Pan poslanec Síla předčítal nevěrohodnou, mnohokrát vyvrácenou studii. Vy jste s jeho slovy souzněla?“ zeptala se moderátorka Terezie Tománková poslankyně SPD Maříkové.

ČTĚTE TAKÉ: Putin s Trumpem jako smrtící koktejl, nebo zbytečná hysterie? Politici se pohádali v Partii

Narážela na slova poslance na středečním projednávání Sněmovny. Síla zmiňoval studii amerického sociologa Marka Regneruse, podle které není výchova dětí stejnopohlavními páry stejná, jako kdyby prošly výchovou vedenou biologickými rodiči. Podle The New York Times ale studie vznikla účelově s předem daným výsledkem, který má právě upozorňovat na rozdíly ve výchově.

Přesto měla Maříková potřebu poslance hájit. „Neslyšela jsem to, v ten den jsem v Poslanecké sněmovně nebyla. Nicméně pan doktor Síla je opravdu renomovaný lékař, takže nemám důvod zpochybňovat jeho slova. Mám k němu plnou důvěru jako k lékaři,“ odpověděla.

Poslanec Jan Lacina (STAN) ji však upozornil, že poslanec Jan Síla je neurochirurgem. „Ale velmi váženým neurochirurgem,“ reagovala politička SPD.

Do debaty se následně vložila předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Pan ministr zdravotnictví je lékař a přesto není schopný sehnat léky. To snad není o tom,“ řekla.

Poté však začaly z úst politiků zaznívat další příklady. „A učitel je ministr vnitra,“ řekl Zdechovský a gestikuloval přitom směrem na Lacinu, jehož stranický šéf je právě ministr vnitra Vít Rakušan.

„A teolog je ministrem zemědělství,“ řekli společně Maříková s Konečnou směrem ke Zdechovskému a naráželi na jeho spolustraníka Marka Výborného. „Skrze teologii je k zemědělství velmi blízko,“ zakončil roztržku lidovecký europoslanec.

Uzákonění manželství i pro lidi stejného pohlaví je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci minulý týden ve druhém čtení navrhli několik úprav, podle nichž by se svazek takové dvojice nazýval partnerstvím, nikoli manželstvím.

Tagy: