Úder Západu v Jemenu byl razantnější, než se uvádělo. Biden hrozí „nehorázným“ Hútíům dalšími

Americká stíhačka během útoku na cíle v Jemenu

Americké a britské síly při noční operaci proti povstalcům v Jemenu použily přes 150 kusů munice a zaútočily na téměř 30 pozic Hútíů, řekl podle agentury Reuters americký důstojník Douglas Sims. Uvedená čísla jsou výrazně vyšší než ta, která se dosud objevovala v amerických médiích. Americký prezident Joe Biden varoval, že Spojené státy jsou připraveny proti Hútíům znovu zakročit.

USA a Británie za podpory několika dalších zemí v noci na pátek udeřily proti jejich pozicím v reakci na útoky Hútíů proti obchodním lodím v Rudém moři. Podle dřívějších informací použily na 100 kusů munice a zasáhly přibližně 15 různých míst, přičemž se zaměřily na velitelská stanoviště, muniční sklady a odpalovací či radarové systémy.

ČTĚTE TAKÉ: Jemenští rebelové se mohou mstít do 24 hodin, tuší expert. Západ znervózňuje záhadná loď

Generálporučík Sims uvedl, že neočekává vysoký počet zabitých Hútíů, neboť údery cílily i na raketomety umístěné ve venkovských oblastech. Jemenští povstalci zatím informovali o pěti mrtvých na své straně, Bílý dům v pátek uvedl, že dopady bombardování USA vyhodnocují.

Prezident Biden se před novináři k věci poprvé vyjádřil při návštěvě Pensylvánie, když odpověděl na několik dotazů novinářského doprovodu. Mimo jiné byl tázán, zda by šíitské povstalce podporované Íránem, kteří již několik let kontrolují velkou část Jemenu, označil za teroristickou skupinu. Odpověděl, že je za teroristickou skupinu považuje, uvedla zpravodajka agentury Bloomberg.

Washington uvádí, že nechce v Jemenu rozpoutat válku ani nijak jinak konflikt v regionu eskalovat, Biden nicméně podle Reuters řekl, že USA odpoví, budou-li Hútíové pokračovat v „nehorázném chování“. Na otázku, zda jsou USA ve stínové válce s Íránem, odpověděl, že nikoli.

Tagy: