Jemenští rebelové se mohou mstít do 24 hodin, tuší expert. Západ znervózňuje záhadná loď

Americka valecna lod tridy Arleigh Burke pali smerem na pozice Hutiu v Jemenu.

Západ udeřil na povstalce v Jemenu

Jemenští rebelové mohou do 24 hodin provést odvetné údery na americké a britské lodě a další cíle. Pro CNN to řekl americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton. Hútíové by tak reagovali na noční útoky, při kterých západní armády zasáhly jejich raketové kapacity. Již tak nepřehlednou situaci ještě komplikuje záhadná íránská loď.

Po několika týdnech provokací ze strany jemenských rebelů, kteří ohrožují mezinárodní dopravu v Rudém moři, došla Západu trpělivost. Američané společně s Brity provedli tvrdý odvetný útok na pozice Hútíů v Jemenu.

Americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton se domnívá, že tento útok rebely stoprocentně nezastraší. Naopak je pravděpodobné, že se Hútíové budou mstít. A to velmi brzy.

„Existuje možnost další eskalace. Mohou zaútočit na americké a britské lodě v Rudém moři, mohou také zaútočit na cíle v Saúdské Arábii (země je v probíhající občanské válce v Jemenu vrchním nepřítelem Hútíů, pozn. red.). To může zvýšit napětí v celém regionu. Myslím, že v příštích 24 hodinách budeme pozorovat velké věci,“ sdělil Leighton pro CNN.

Rebelští Hútíové vládnoucí podstatné části Jemenu ohrožují prostor Rudého moře od vypuknutí války v Izraeli. Náhodně napadají civilní i vojenská plavidla. Mír v regionu měla v tamních vodách zajišťovat bezpečnostní koalice vedená Washingtonem a Londýnem, až do noci ze čtvrtka na pátek se ale zdráhala účinněji zasáhnout.

VIDEO: Hútíové útočili na obchodní lodě už na začátku prosince

Útoku spojenců předcházela série velmi důrazných varování. Podle listu The New York Times začal Západ v tomto týdnu významně stupňovat zastrašování směrem k jemenským rebelům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Námořní doprava se vrací o 150 let. Řádění rebelů nutí lodě plující do Evropy k velké oklice

„Můžu vám říct, že chceme dát jasně najevo, stejně jako i další státy dávají jasně najevo, že akce Hútíů budou mít své následky,“ prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken na tiskové konferenci v Bahrajnu jen pár dní před úderem.

Blinken je poslední dobou v Asii jako doma, neboť tam neustále řeší vedle krize v Rudém moři také válku v Izraeli.

Svůj postoj dala najevo také evropská mocnost, která se přímo podílí na ostraze Rudého moře – Velká Británie. „Tohle nemůže pokračovat a nemůže se dovolit, aby to pokračovalo. Pokud to nepřestane, přijde na řadu reakce,“ prohlásil britský ministr obrany Grant Shapps.

Záhadná loď

Vrásky ale západním spojencům nedělají v Rudém moři jen Hútíové. Začátkem roku totiž do oblasti připlula íránská válečná loď Alborz. A Írán je sponzorem a podporovatelem jemenských rebelů.

Nikdo přitom netuší, jaké poslání Alborz – loď původně britské výroby, která vyplula na moře už v roce 1969 – má.

„Není jasné, co mají Íránci v Rudém moři a Adenském zálivu v úmyslu,“ řekl pro Foreing Policy Simon Lockwood, vedoucí pracovník pro námořní dopravu u společnosti Willis Towers Watson. „Jde o snahu narušit koaliční námořnictvo USA?“ uvažoval.

Jisté je, že v už tak dost napjaté situaci je Alborz pro Američany další komplikací.

„Záměry Íránu se samozřejmě mohou měnit v závislosti na vývoji konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Teherán se může rozhodnout, že pouhá přítomnost lodi Alborz a možná i dalších plavidel v Rudém moři dostatečně vyděsí západní lodní linky a zneklidní koalici Strážců prosperity (bezpečnostní koalice, která má dohlížet na klid v Rudém moři, pozn. red.). Ale kde je ve sporných vodách fregata, tam hrozí nebezpečný střet,“ upozornil list Foreign Policy.

Tagy: