Udusil těhotnou ženu igelitovým pytlem od briket a schoval ji do jímky. Odpyká si 26 let

Recidivista Pavel Brož, který loni na Prachaticku zavraždil svou těhotnou známou, dostal u soudu 26 let vězení.

Soud s vrahem těhotné

Recidivista Pavel Brož, který loni na Prachaticku zavraždil svou těhotnou známou, si odpyká 26 let vězení a následně půjde do detenčního ústavu. Výjimečný trest ve středu muži potvrdil pražský vrchní soud. Součástí pravomocného rozhodnutí je i to, že Brož má zaplatit 1,4 milionu korun nezletilé dceři zavražděné ženy a další milion korun matce oběti.

Žena z Netolic, která byla ve třetím měsíci těhotenství, přišla o život ve svém domě v noci na 13. dubna 2021. Brož u ní byl s dalším mužem na návštěvě, všichni společně popíjeli. Podle rozsudku se Brož později do domu vrátil, ženu začal škrtit a udusil ji igelitovým pytlem od briket. O tom, že jeho známá čeká dítě, tehdy věděl. Polonahé tělo hodil do jímky, kterou zakryl prkny a plechem. Policisté tak oběť našli až o dva dny později.

Šestačtyřicetiletý Brož spáchání činu popírá. V odvolání poukazoval na to, že proti němu existují jen nepřímé důkazy, které netvoří ucelený řetězec. „Nic jsem jí neudělal, neměl jsem k tomu žádný důvod,“ řekl ve středu u soudu.

„Souhrn nepřímých důkazů je takového rázu, že se trestné činnosti nemohl dopustit nikdo jiný,“ reagoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Poukázal na to, že schovat tělo do jímky mohl jen člověk, který dobře znal okolí domu, a že Brož byl společně se svým známým poslední, kdo ženu navštívil. Podle obžaloby chtěl mít se ženou sex, jí ale nebylo dobře.

Brožova DNA se našla mimo jiné na podprsence oběti. Na igelitovém pytli použitém při dušení byl zase otisk jeho dlaně. Muž k tomu uvedl, že ženu často navštěvoval a že s ní měl poměr. Klíče od zamčeného domu nalezla policie v kanále na trase mezi místem činu a Brožovým bydlištěm. Na základě kamerových záznamů Brož připustil, že se v noci do domu vrátil, a to dvakrát. Podle své verze proto, že si tam zapomněl batoh. Podle soudu nejprve vraždil a poté zahlazoval stopy.

Brož má v rejstříku trestů osm dalších záznamů. V Netolicích už jednou vraždil, a to v roce 2006, kdy v podnapilosti ubodal jiného muže. Šel za to do vězení na 12,5 roku, na svobodu se dostal dva roky před usmrcením své poslední oběti.

Žaloba žádala 30 let vězení

Státní zástupkyně ve středu zdůraznila, že Brož nad činem neprojevil lítost, že mu chybí jakákoliv sebereflexe a že si necení lidského života. Po vraždě si podle ní počínal velmi chladnokrevně a promyšleně. Obžaloba pro muže původně u českobudějovického krajského soudu žádala výjimečný trest na horní hranici sazby, která činí 30 let. Proti nižšímu trestu se však neodvolala.

Brož sbíral novinové výstřižky o násilných trestných činech. Sám dříve uváděl, že když se opije, bývá agresivní. To potvrdili i soudní znalci, podle nichž muž ale netrpí duševní poruchou. „Nepochybně má sklony k páchání násilné trestné činnosti a jeho pobyt na svobodě je nebezpečný,“ shrnul soudce Lněnička. Proto justice Brožovi uložila i zabezpečovací detenci. Chovanci do detenčních ústavů přicházejí na neurčitou dobu a soud nejméně jednou ročně přezkoumává, zda u odsouzeného trvají důvody pobytu v tomto zařízení.

Zmocněnec pozůstalých usiloval o to, aby každá z žen získala od Brože odškodné ve výši přes 2,1 milionu korun. Řekl, že Brož je v produktivním věku a ve věznici může pracovat. Zdůraznil, že třináctileté dceři se zhroutil celý dosavadní svět, když musela ze dne na den změnit domov i školu. Matka zase přišla o jedinou dceru a nenarozené vnouče. Čin se navíc stal v domě, který pro dceru sama zakoupila a přitom se zadlužila. Dům je nyní podle zmocněnce neprodejný, protože v malé obci i jejím okolí všichni vědí, co se v něm stalo. Odvolací soud odkázal obě ženy se zbytkem jejich nároků na občanskoprávní řízení.

Tagy:
vražda těhotenství dům věznice Jihočeský kraj soud Pavel Brož okres Prachatice Netolice