Na válce vydělává Česko i USA. Experti vysvětlili, proč podpora Ukrajiny není charita

I když se zdá, že probíhající válka na Ukrajině její spojence obírá o strategickou vojenskou techniku a finance, ve skutečnosti mnozí hráči na válce vydělávají. Týká se to například USA, ale i Česka. Bezpečnostní poradce Tomáš Pojar prozradil, že stát vydělal nejméně dvakrát tolik, co Kyjevu vydal.

Hlasy občanů, kteří požadují zastavení pomoci pro Ukrajinu, na Západě sílí. Někde už je vlády vyslyšely. I někteří lidé v Česku argumentují, že podpora pro Kyjev vysává peníze z našeho rozpočtu, které by se daly využít jinak. Pravdou ale je, že mnohé státy na probíhající válce na Ukrajině vydělávají. A Česko je mezi nimi. Jak je to možné?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní korupce na ukrajinském ministerstvu. Čachry při prodeji munice vyšly téměř na miliardu

„Vydali jsme techniku z našich skladů a vycvičili Ukrajince, a to za osm miliard korun. Za 18 miliard korun ale dostáváme zbraně od Američanů, Němců, helikoptéry, tanky a refundace z Evropské unie. Vydělali jsme na tom dvojnásobek,“ konstatoval Tomáš Pojar, bezpečnostní poradce premiéra Petra Fialy, v podcastu Chuť moci komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise.

Tím ale podle něj výčet zisků státu nekončí. „České zbrojovky odvedly v roce 2023 na daních o dobré dvě miliardy více než rok předtím. Zaměstnaly stovky nových lidí, jsou to často dobře placení pracovníci. Vydali jsme licence za 125 miliard korun. To jsou peníze, které neplatíme my – neplatí je český daňovy poplatník. Platí je Ukrajinci, ukrajinský stát, Nizozemsko, Dánsko, americký stát a další země. To jsou peníze, které jdou do české ekonomiky. České zbrojovky mohou investovat miliardy korun do inovací,“ doplnil Pojar.

Podle něj český vývoz na Ukrajinu jen v prvních deseti měsících minulého roku stoupl o 36 procent. Pojar se také domnívá, že přínosem jsou pro Česko a jeho ekonomiku i ukrajinští uprchlíci. Odmítá přitom argument, že je nemorální na válečném konfliktu vydělávat.

„My jsme válku nezačali, válku začal Putin. Že pomáháme Ukrajině a zároveň na tom vyděláváme – co je na tom amorálního? Pokud rozumně zvládnete integraci pracovní síly, která je přínosem, a pokud se chytře snažíte zapojit do zásobování Ukrajiny a obnovy Ukrajiny a do mezinárodních řetězců, protože jste blíže a jste chytřejší – nebo vaše firmy – tak na tom můžete vydělat. Stejně jako Karlín vydělal na obnově po povodních. Není to nic špatného. Kéž bychom vydělali ještě víc,“ řekl bezpečnostní poradce.

Zbraně jdou na dračku

Česko ale není jedinou zemí, která profituje z války na Ukrajině. Zisky sčítají i ve Spojených státech. Přitom právě tam teď zuří ohnivá diskuze o další podpoře Kyjeva. Pentagon minulý týden prohlásil, že Spojené státy jsou bez peněz a nemohou poslat Ukrajině další zbraně. Informovala o tom agentura AP.

USA jsou vrchním podporovatelem Ukrajiny, kterému v přepočtu poskytly pomoc o objemu více než bilionu korun. Patří do ní finance, zbraně, výcvik. Republikáni a další kritici administrativy Joea Bidena proto argumentují, že USA podporují Ukrajinu, ale opomíjejí například migrační krizi na hranici s Mexikem.

Respektovaná americká poradkyně Fiona Hillová, která v minulosti radila i exprezidentovi Donaldu Trumpovi, ale pro Politico vysvětlila, že i republikáni moc dobře vědí, že peníze – které se podle nich mají utrácet „doma“ – se ve skutečnosti doma utrácejí.

„To je ta ironie. Protože pokaždé, když pošlete zbraň Ukrajině, je to americká zbraň. Nekupujete ji od někoho jiného, je to jen část našeho obranného rozpočtu. Výrobci obranné techniky navíc vytvářejí obrovské množství pracovních míst v celých Spojených státech. Lidé v Kongresu tohle všechno vědí, jen zkrátka hrají svoji hru,“ řekla respektovaná poradkyně.

Válka na Ukrajině navíc po celém světě akcelerovala poptávku po amerických zbraních. Tamní výrobci nestíhají zakázky. Americkou techniku poptávají státy v Evropě, ale i Asii – od Polska po Jižní Koreu. Kromě toho USA využívají odklonu Evropy od ruských zdrojů a dodávají zemím zkapalněný zemní plyn.

Přetížené zbrojovky mají také ve Velké Británii, která je dalším důležitým partnerem Ukrajiny. Je tak pravděpodobné, že na válce na Ukrajině vydělávají i mnohé další země. I když to třeba oficiálně nikdy nepřiznají.

Tagy: