Ukrajinci na severu kladou miny a ničí vlastní dálnice. Bojí se vpádu vagnerovců z Běloruska

Ukrajinská hraniční stráž hlídkuje na hranici s Běloruskem (14. 7. 2023)

Ukrajinská armáda v reakci na přesun žoldáků Vagnerovy skupiny do Běloruska opevňuje severní hranici. Kromě pokládání min Kyjev dokonce přistoupil i k ničení vlastní kritické infrastruktury. To všechno pro případ, že by vagnerovci ze severu zaútočili. Informoval o tom list The Washington Post.

Ukrajinská protiofenziva je na východě země v plném proudu, Kyjev měl v minulém týdnu dokonce zahájit její generální fázi. Jenže přes to všechno se teď Ukrajinci musejí s obavami dívat na sever.

V Bělorusku se totiž v minulých týdnech po vzpouře oligarchy Jevgenije Prigožina měli usídlit žoldáci Vagnerovy skupiny. Na místě jich má být minimálně několik stovek. Satelitní snímky odhalily, že jejich nová základna se s největší pravděpodobností nachází ve vesnici Tsel', asi 240 kilometrů od ukrajinských hranic. Informoval o tom list The Washington Post.

Ukrajinci se proto rozhodli jednat. A to velmi rázně. Armáda s hraniční stráží měly u severní linie přistoupit k budování opevnění a pokládání min. Kyjev navíc rozhodl také o úmyslné sabotáži vlastní kritické infrastruktury. Ukrajinské jednotky například vyhodily do povětří část dálnice, která vede z Kyjeva až do Běloruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poláci bijí na poplach. Žoldáci z Vagnerovy skupiny v Bělorusku míří k hranicím

Popsané kroky mají za úkol zbrzdit postup ruských žoldáků při jejich případném vpádu na Ukrajinu. V oblasti kolem hranic s Běloruskem se dosud nachází řada poničených silnic a mostů, jejichž sabotáží Ukrajinci zpomalili Rusy na začátku války. Podstatná část vojáků Moskvy totiž 24. února 2022 vtrhla na Ukrajinu právě z Běloruska.

Bojí se i Polsko

K preventivnímu posílení hranic už kvůli transferu vagnerovců přistoupilo i Polsko. Polské ministerstvo obrany o tom informovalo na svém Twitteru.

To ale zase podráždilo Moskvu. Prezident Vladimir Putin na mítinku Bezpečnostní rady oznámil, že jakoukoli „agresi“ vedenou proti Bělorusku bude Kreml vnímat jako útok na Rusko. Na takový krok by pak Moskva údajně reagovala „všemi dostupnými prostředky,“ píše se na oficiálních stránkách Kremlu.

Strach Polska ještě zesílil v sobotu, kdy se údajně stovka vojáků z Vagnerovy skupiny přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic.

„Situace je stále nebezpečnější. S největší pravděpodobností budou vagnerovci převlečeni za běloruskou pohraniční stráž a budou pomáhat nelegálním migrantům dostat se na polské území a destabilizovat Polsko,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci v Gliwicích na jihozápadě Polska.

Hrozba nukleárních zbraní

Ukrajinská armáda se nadále obává, že Rusko by mohlo použít jaderné zbraně. A že by k tomu mohlo využít právě vagnerovce v Bělorusku.

„Zvažujeme všechny možnosti,“ sdělil pro Washington Post ukrajinský generál Najev. Podle něj by mohl Putin schválit užití taktických jaderných zbraní. A potenciální útok by mohl následně svést na žoldáky z Vagnerovy skupiny.

Taková možnost ale údajně není příliš pravděpodobná. Stejně tak Ukrajinci doufají, že nedojde ani k vpádu vagnerovců z Běloruska.

„V Bělorusku se nachází pouze malá skupina vagnerovců. Trénují tam běloruské speciální jednotky. Není ale úplně jasné, proč,“ komentoval situaci poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Podle něj možná běloruský vůdce Alexandr Lukašenko doufá, že vagnerovci vycvičí jeho vlastní palácovou gardu.

Tagy:
útok invaze Ukrajina Bělorusko Alexandr Lukašenko obrana hranice Rusko Vagnerova skupina miny