Vojáci z Ukrajiny EXKLUZIVNĚ: Je to brutální. Tak blízko prohry jsme ještě nebyli

Ukrajinští vojáci v Doněcké oblasti

Kde je munice? Co dělá dělostřelectvo? A kdy přijde zlom? Otázky, které si ukrajinští obránci kladou více než dva roky – a v posledních měsících je čím dál častěji. Fronta se rozpadá, zbraní je málo a pomoc přichází pomalu. „V tak kritické situaci jsme ještě nebyli. Scénář, že prohrajeme, je čím dál skutečnější,“ říkají jak ukrajinští vojáci, tak čeští bojovníci v jejich barvách. Nechybí nejen dělostřelecké granáty do děl, ale také lidská síla – ubývá bojeschopných vojáků a další nepřibývají.

Ještě před rokem se připravovali na velkou protiofenzívu, která měla zamíchat s kartami na bojišti. Se západní technikou, dostatkem munice i vysokou morálkou chtěli vytáhnout na Mariupol a získat své území zpět. Na loňský rok nyní ukrajinští vojáci vzpomínají s hořkostí v ústech – podobné číslo totiž letos s největší pravděpodobností nezopakují. Naopak chystají obranné pozice na masivní ruské výpady. Situace je kritická.

„Je to brutální. Mezi kluky se říká, že jsme nikdy nebyli tak blízko prohře jako teď, možná vyjma obklíčení Kyjeva na úplném začátku. Loni se to podělalo, neudělali jsme takový postup, jaký jsme chtěli. Teď se budeme především bránit a doufat, že přijdou další zbraně a munice. Jinak to budeme mít tento rok těžší než kdy dříve,“ řekl redakci Anton, voják z 141. ukrajinské brigády.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Granát z dronu spadl okupantovi na hlavu. Odrazil se od helmy a vybuchl

Právě ta se zapojila minulý rok do protiofenzívy v Záporoží, nyní je ale podle 39letého obránce v nelichotivém stavu. Chybí jí moderní těžká technika a dostatek munice na to, aby držela Rusy pohodlně v šachu. Před několika týdny brigáda posílila obranu v oblasti Robotyne, absence tanků a štědře zásobeného dělostřelectva je ale znát. Stejně jako nedostatek lidí.

„Jsme především pěší brigáda, ale i tak nám chybí další vojáci. Nepotřebujeme jich stovky, ale desetitisíce. Nepřibývají nám. Myslím, že další mobilizace je nevyhnutelná, pokud máme ubránit naši zemi. Ale to všechno souvisí se vším. Bez lidí nejde střílet, bez munice taky ne. Potřebujeme všechno a ideálně hned, zítra už může být pozdě,“ pokračoval Anton. „Nechápu, na co se čeká,“ povzdechl si.

Podtrhl tím zásadní problém, který trápí ukrajinskou armádu už rok. Zatímco Rusko přistoupilo nejen k nelítostné mobilizaci, ale také verbování čínských, nepálských či dokonce indických žoldnéřů, aby doplnilo stavy na frontě, Kyjev se zatím k podobnému kroku nemá. Řada zahraničních bojovníků riskuje svůj život za Ukrajinu dobrovolně v mezinárodních legiích a dalších armádních útvarech, Čechů nevyjímaje.

Začíná být zle, potřebujeme mobilizaci

Že se Ukrajina nachází v mimořádně nebezpečné fázi, si uvědomuje také „Matouš“, česko-ukrajinský voják. I on zažil protiofenzívu v Záporožské oblasti – a i on neskrývá zklamání z výsledku. Že nyní čeká obránce extrémně obtížný boj s ruskou válečnou mašinérií, bylo podle něj jasné od loňské zimy.

„Jakmile se v USA začali hádat o tom, zda vůbec poslat další balík pomoci na Ukrajinu, bylo jasné, že začíná být zle. Podívej se, co udělalo Rusko – přes sankce stále obchoduje s některými západními firmami, vydělává peníze přes Čínu, kompletně přešlo na vojenskou ekonomiku a má dost peněz na to, aby uplácelo cizí vojáky. Evropa zaspala a naše prohra bude i její vina,“ nešetřil černými vizemi voják dvojí krve, který značnou část života strávil v Ostravě a Olomouci.

I on je všemi deseti, aby Kyjev sáhl po další mobilizaci. Jinak zkrátka dojdou vojáci. „Stačí se podívat, jak moc potloukali třeba 3. šturmovou u Avdijivky. To jsou ti nejtvrdší kluci, které máme v armádě, ale už jsou vyčerpaní a mají za sebou taky nemalé ztráty. Potřebujeme co nejvíce posil a musí se začít okamžitě. Než dokončí trénink, uběhne pár měsíců, a Rusko může odstartovat protiofenzívu kdykoliv,“ varoval Matouš reportéra přes komunikační aplikaci Signal.

Českou muniční iniciativu pak považuje za jeden z nejváženějších počinů západních spojenců poslední doby, o kterém se mluví i na frontové linii. „Když už si všichni mysleli, že jsme ztratili veškerou pozornost a podporu, přišla Česká republika a rozjela tohle. Snad to dopadne. Na naší straně děla skoro utichla,“ řekl na závěr.

Bez pomoci přijde prohra

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil velice podobně také v rozhovoru pro americkou CNN. Sám věří, že se západní pomocí dokáže svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi „zlomit vaz“, bez dalších financí, zbraní a munice ale skutečně hrozí, že Kyjev podlehne ruské agresi.

„Nebojte se Ruska, dejte Ukrajině zbraně, které k vítězství potřebuje. Jsme vděční za veškerou pomoc. Pokud ale máme zvítězit nad Putinem a zabránit mu v zatažení světa do třetí světové války, nejsou naše nynější zdroje dostatečné,“ dodal prezident pro americkou CNN.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, už prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proč se tak dlouho čeká na balíček podpory ze strany USA pro Ukrajinu? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: