Ukrajina využila Bidenovy otočky. Pár hodin po důležitém povolení pálil HIMARS na Rusko

USA v pátek odvolaly klauzuli, která Ukrajině znemožňovala útočit americkými zbraněmi na území Ruska – a Kyjev změny postoje okamžitě využil. Cílem raketového systému HIMARS se stalo ruské město Belgorod, odkud armáda Moskvy útočí na ukrajinský Charkov. Informoval o tom list Forbes.

Spojené státy stály při Ukrajině od začátku války. Vlastně ještě před tím, když Rusko u svých hranic hromadilo invazní armády. Spojenectví Washingtonu a Kyjeva ale mělo od začátku konfliktu v Evropě jednu významnou podmínku – Ukrajina nesmí žádné americké zbraně využít pro útok na ruském území.

ČTĚTE TAKÉ: Na Ukrajině řádí americký Bushmaster. Podívejte se, jak drtivou palbou ničí ruské obrněnce

Na začátku války tato klauzule Ukrajince příliš nezajímala, protože bylo nejzásadnější stabilizovat vlastní linie. Jenže v současné opotřebovávací fázi už Kyjev čím dál častěji podniká útoky ve vnitrozemí Ruska. Cílem úderů je zejména hraniční Belgorodská oblast, kterou ruská armáda využívá jako základnu pro bombardování Charkova.

Kyjev se ale dostal do svízelné situace, kdy mohl na útoky nepřítele reagovat jen omezeným způsobem – svými vlastními zbraněmi. V květnu ovšem přišel zvrat, kdy Velká Británie povolila Ukrajině útočit dodanými zbraněmi na Rusko. Následně se přidaly i další evropské státy.

Vrchní spojenec Ukrajiny ale dlouho otálel. Spojené státy se bály, že pokud povolí Kyjevu útočit americkými zbraněmi na Rusko, způsobí to nepřiměřenou eskalaci konfliktu a potenciální nukleární konflikt. V pátek ale Bílý dům povolil.

Nově může ukrajinská armáda útočit na ruské cíle i pomocí amerických zbraní. I toto povolení má ale své limity, protože se týká výhradně vojenských cílů v hraničních oblastech. Washington tak rozhodně nedal Kyjevu zelenou kupříkladu k útoku na Moskvu. List The New York Times popsal, že Američané povolili Ukrajině údery, které snesou nálepku „sebeobrana“.

Překvapivý noční útok

Ukrajina americké změny postoje využila podle listu Forbes velmi kvapně. Jen pár hodin poté, co Joe Biden posvětil změnu pravidel, odpálili Ukrajinci první rakety z pokročilého systému HIMARS americké výroby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský dron zničil ruskou zbraň, která si pamatuje i válku ve Vietnamu

Střely dopadly ve zmíněné Belgorodské oblasti, konkrétně v tamním největším městě. „Ještě během té noci ukrajinská armáda údajně namířila několik svých odpalovacích zařízení HIMARS na ruské město Belgorod, které leží 32 kilometrů severně od rusko-ukrajinské hranice na jihu Ruska,“ potvrdil list Forbes.

Ruská média informovala o zvuku sirén a zaměstnané protivzdušné obraně. Podle Moskvy bylo sestřeleno 14 raket. Kolik jich zasáhlo cíl, není zřejmé. Stejně tak není zřejmé, na jaké (vojenské) cíle Ukrajina útočila.

Ruská Belgorodská oblast je do války vtažena už delší dobu. Proukrajinské ruské brigády tady ostatně chtěly nastartovat vzpouru proti Rusku. Místní zdravotnický systém kvůli ruským ztrátám kolabuje, informoval o tom ukrajinský bezpečnostní think tank Centrum pro obranné strategie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval Spojeným státům za důležitou podporu, která umožní „lépe chránit ukrajinská území“.

Tagy: