Ukrajinci můžou zasáhnout i Moskvu a mají na to právo. Čekají nás krvavé měsíce, říká expert

Na začátku tohoto týdne zasáhly drony dvě ruská armádní letiště stovky kilometrů daleko od ukrajinských hranic. Kyjev se sice k úderům oficiálně nepřihlásil, nicméně odborníci příliš nepochybují, že za nimi stojí. Mezi ně se řadí také bezpečnostní analytik a bývalý britský voják podplukovník Stuart Crawford. Podle něj jsou útoky v hloubi ruského území důkazem, že Ukrajinci disponují zbraněmi schopnými zasáhnout i Moskvu a mají plné právo to udělat.

V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva ukrajinské bezpilotní letouny zaútočily na letecké základny v Saratovské a Rjazaňské oblasti, přičemž zemřeli tři ruští vojáci a vznikly materiální škody. Útok pravděpodobně provedly sovětské drony Tupolev Tu-141, známé také pod názvem Striž, které původně sloužily k výzvědným účelům, shodli se západní experti oslovení agenturou AFP. Také například podle ruského listu Kommersant šlo právě o tato zařízení. A stejného názoru je i podplukovník Crawford.

„Tu-141 byl navržen především jako průzkumný dron vybavený různými typy sledovacích senzorů a má dolet asi 1 000 kilometrů. Je poháněn proudovým motorem, podobně jako byla neblaze proslulá německá střela V1 z druhé světové války,“ popsal vojenský analytik „hlavního podezřelého“ ve svém komentáři pro britský web Express.

Pokud za útoky skutečně stojí Kyjev, jak naznačují experti i někteří ukrajinští představitelé, znamená to podle Crawforda pro Rusy hned několik nepříjemných skutečností. V první řadě Ukrajinci přesně vědí, kde se nachází Ruské bombardéry, které pak útočí na jejich území.

Další je pak poněkud děravá protivzdušná obrana Rusů. „Ačkoliv nevíme, kolik dronů bylo vypuštěno a kolik jich bylo sestřeleno, skutečnost, že minimálně tři z nich doletěly až hluboko na ruské území a úspěšně zasáhly cíl, svědčí něco o propustnosti ruské protivzdušné obrany,“ pokračuje Crawford.

Jako nejdůležitější aspekt pak bezpečnostní analytik zmiňuje prokazatelnou schopnost Ukrajinců zaútočit na cíle hluboko v Rusku. „Pokud budou chtít, mohou zasáhnout i Moskvu. A mají na to plné právo, protože už přes devět měsíců je nepřítel bombarduje,“ myslí si Crawford.

Podle odborníka se ale budou Ukrajinci spíše soustředit na místa, odkud přichází hlavní raketová hrozba pro jejich města a celkově nebudou chtít dopřát Rusům žádný prostor k odpočinku, protože momentálně mají v mnoha ohledech navrch. „Jak praví staré vojenské přísloví, nejlepší obranou je útok. Čeká nás několik dalších krvavých měsíců plných bojů, alespoň do té doby, než bude nějaká šance na vyjednání míru,“ uzavírá Crawford.

Tagy: