Ukrajinci odrazili přes 40 útoků. Letectvo zničilo tři ruské raketové systémy

Ukrajincům se povedlo vytlačit ruské okupanty z některých pozic v Bachmutu. Washington hovoří o obrovských ruských ztrátách v posledních měsících. Letectvo ukrajinských ozbrojených sil za uplynulý den zničilo tři ruské protiletadlové raketové systémy. U Bachmutu padli dva kanadští vojáci, kteří sloužili v ukrajinské Mezinárodní legii.

Za posledních 24 hodin zničilo letectvo ukrajinských obranných sil tři ruské protiletadlové raketové systémy a provedlo sedm úderů na nepřátelské oblasti. Podle agentury Ukrinform o tom informoval Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny na Facebooku. „Ruská federace nadále používá taktiku teroru. V pondělí nepřítel provedl 19 raketových a 17 leteckých úderů. Bohužel byli zabiti a zraněni civilisté, včetně dětí. Byly poškozeny obytné budovy, školy, nemocnice a další civilní infrastruktura,“ uvádí se v prohlášení s tím, že pravděpodobnost nepřátelských raketových a leteckých úderů na celém území Ukrajiny zůstává vysoká.

Podle generálního štábu odrazili ukrajinští obránci 41 ruských útoků za jediný den. Nejžhavějšími body na frontě zůstávají Bachmut a Marjinka, informuje agentura Unian. V bojích o Bachmut byli zabiti dva kanadští dobrovolníci. Oba sloužili v ukrajinské Mezinárodní legii. „Sedmadvacetiletý Kyle Porter z Calgary a jednadvacetiletý Cole Zelenco ze St. Catharines sloužili v ukrajinské Mezinárodní legii, která byla připojena k 92. mechanizované brigádě,“ uvádí Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné přestřelky, výbuchy i kuriozity. Autentické záběry ukazují realitu války na Ukrajině

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v doněckém Bachmutu, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Situace ve městě, které se okupanti snaží dobýt už řadu měsíců, ale podle něj zůstává složitá.

Ruská invaze na Ukrajinu má podle odhadu Bílého domu jen za posledních pět měsíců 100 tisíc „obětí“ na ruské straně, z toho přes 20 tisíc mrtvých. Uvedl to bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Celkový počet zabitých či zraněných ruských vojáků odhadují západní činitelé na více než 200 tisíc.

Ukrajinský generální štáb uvádí přes 190 tisíc „zlikvidovaného personálu“ od začátku invaze, tedy od loňského února. Moskva sama své ztráty vyčísluje v jednotkách tisíc. O vlastních vojenských ztrátách zveřejňují Rusko i Ukrajina jen minimum informací.

Tagy: