Ukrajinci sestřelili ruský letoun. Zelenskyj žádal urychlenou pomoc a další tanky

Ukrajinské síly sestřelily další ruský letoun Su-25, informovalo ukrajinské letectvo. Ruský prezident Vladimir Putin může ohlásit druhou vlnu mobilizace, možná i válku Ukrajině, tvrdí americký Institut pro studium války (ISW). Na východě Ukrajiny stále pokračují tvrdé boje o Soledar a Bachmut. Při pádu ukrajinského vrtulníku zahynulo 18 lidí včetně ministra vnitra.

Putin může ohlásit druhou vlnu mobilizace, předpovídá americký Institut pro studium války (ISW). K ohlášení ohledně ruského rozšíření armády by mohlo dojít možná již 18. ledna. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov totiž 17. ledna oznámil, že Putin pronese projev v Petrohradě 18. ledna na připomínku 80. výročí od doby, kdy Sověti prolomili nacistické obléhání Leningradu (dnes Petrohradu) – Putinova rodného města.

Někteří ruští blogeři poznamenali, že ruský vládce u této příležitosti vyhlásí mobilizaci nebo možná i válku s Ukrajinou. I ukrajinské a západní zpravodajské služby opakovaně varovaly před Putinovými mobilizačními přípravami naplánovanými na polovinu ledna.

Tvrdé boje o města Soledar a Bachmut pokračují. Informují o tom ukrajinská média s odkazem na své vojáky na místě. Podle nich Rusům došlo, že přímým útokem na Bachmut jen ztratí zbytečně síly, a tak se město snaží obklíčit. Ukrajinci zároveň tvrdí, že boje i nadále probíhají v Soledaru, o kterém Rusové prohlásili, že jej již obsadili.

Ukrajinské síly sestřelily další ruský letoun Su-25. Informovalo o tom ukrajinské letectvo. Zprávu pak zveřejnil list The Kyiv Independent.

18 lidí včetně vedení ukrajinského ministerstva vnitra a dvou dětí zahynulo při pádu vrtulníku ve městě Brovary u Kyjeva. Oznámil to náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko. „Ráno se v Brovarech zřítil vrtulník patřící státní záchranné službě. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra a státní tajemník," uvedl policejní šéf.

Tagy:
válka útok smrt Ukrajina on-line Rusko Kyjev Dněpropetrovsk ruská invaze na Ukrajinu Bachmut