Ukrajinci si divadlo v Mariupolu odpálili sami. Nanosili tam výbušniny, tvrdí separatisté

Poškozené Činoherní divadlo v Mariupolu.

Válka na Ukrajině (20.7.2022)

Ukrajinci údajně navezli výbušniny do mariupolského divadla několik dní před ruským ostřelováním. S tímto tvrzením přišli luhanští separatisté, kteří bojují po boku Rusů. Podle nich navíc k explozi, při které mělo zahynout několik set lidí, mělo dojít zevnitř a Ukrajinci si tak za něj můžou sami. S podobnými obviněními přichází ruská i separatistická propaganda velmi často, málokdy je ovšem podloží věrohodnými důkazy.

Vyšetřování luhanských separatistů mělo údajně odhalit, že „krabice byly přineseny do divadla zhruba 3 až 4 dny“ před ruským ostřelováním a měly být „propojeny dráty“. S tvrzením přišlo ministerstvo vnitřních záležitostí samozvané Luhanské lidové republiky. Samostatnost regionu uznává jen hrstka zemí světa v čele s Ruskem či Sýrií.

Prokremelská média zprávu separatistů hojně sdílí. „Vyšetřování potvrdilo, že k explozi mariupolského divadla, ke které došlo 16. března, došlo zevnitř. O několik dní dříve vojáci ukrajinských ozbrojených sil nanosili do budovy divadla krabice s výbušninami,“ píše ruská státní tisková agentura TASS. „Krabice byly malé, zhruba 50 na 50 centimetrů,“ tvrdí luhanští separatisté. Podle nich k explozi došlo neplánovaně.

Samotná Ruská federace má ke zničení mariupolského divadla vlastní verzi reality. Podle ruského ministerstva obrany za tím stojí „nacionalisté z praporu Azov“. Agentura TASS uvádí, že „Kyjev se snaží svalit vinu na ruskou armádu“, Rusové však popírají, že by divadlo bombardovali.

V troskách divadla mělo zahynout přes 600 lidí

Obléhání Mariupolu se stalo symbolem ukrajinského odporu proti ruské invazi. Hrstka bojovníků vzdorovala přesile překvapivě dlouhou dobu. Město bylo totálně zdevastováno. Právě zničení městského divadla bylo jednou z prvních zpráv o hrůzách, kterých se podle ukrajinských i západních médií měli dopouštět ruští vojáci.

Rusové totiž podle veškerých dostupných informací divadlo intenzivně bombardovali a zabili tak stovky lidí, kteří se v něm ukrývali. Podle agentury AP v troskách zahynulo až 600 lidí. Původní odhady přitom hovořily zhruba o polovině.

Rusové i přes srdnatý odpor Ukrajinců pomalu postupovali a poslední baštou odporu se stal ocelárenský komplex Azovstal, který bránili především bojovníci praporu Azov. I ti se ale po několika týdnech těžkých bojů nakonec vzdali, a to poté, co jim k tomu dal svolení prezident Zelenskyj.

Tagy:
invaze divadlo Ukrajina bombardování výbušnina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Azov ruská invaze na Ukrajinu Azovstal