Strach o život pacientů kvůli výpadkům proudu. Ukrajinské nemocnice nemají generátory

Ukrajina stále čelí masivním výpadkům elektřiny. Nejhůře jsou na tom nemocnice a sociální zařízení. Ty často nemají záložní generátory. Lékaři se neustále děsí, že vypadne elektřina a pacienti odkázaní na přístroje zemřou. Personál nemocnic proto zoufale prosí o pomoc.

Mínus šest stupňů Celsia a sníh. Kotelník Jurij bere obrovské poleno a hází ho do kotle. Díky němu má nemocnice ve městě Bolechiv v Ivanofrankivské oblasti teplo a teplou vodu. Ovšem když nejde elektřina, nejdou ani motory, které teplo odvádějí. „Musím si pak vzít rukavice, kotle otevřít a všechno žhavé vyházet ručně. Jinak by oba kotle vyletěly do povětří,“ vysvětlil Jurij. „Potřebujeme velký generátor na kotel, alespoň 15 kilowatt,“ dodal další pracovník kotelny Serhij.

V šest hodin večer se v dětské nemocnice v Dolyně ve stejné oblasti téměř nesvítí. Pacienti jsou na pokojích po tmě. Září jen okna ošetřovny a první pomoci. Jsou tu i maminky s nemocnými dětmi. Jednou z nich je Julija, která utekla před válkou z Doněcku. Její dcera má lehčí zápal plic. „Nedokážu si představit, že by nebyla elektřina. Jak by se o nás a o ostatní lidi mohli postarat?“ obává se Julia.

I v Dolyně se topí v podobných kotlích jako v Bolechivu a i tam hrozí, že vybuchnou, když nepůjde elektřina. Zoufale potřebují generátor, který zvládne zajistit provoz celé nemocnici. „Je jich nedostatek. Většina takových věcí jde na potřebu armádě, další problém jsou finance, nemocnice mají napjatý rozpočet,“ vysvětlila zástupkyně ředitele nemocnice Oksana Krulikovská. Aby generátor zabezpečil chod nemocnice nebo dětského domova, musí mít výkon alespoň 70 kilowatt. A takový stojí v Česku kolem 400 tisíc korun.

Rusové na Ukrajině nadále útočí na kritickou civilní infrastrukturu, čímž porušují mezinárodní a humanitární právo. Předsedkyně Evropského parlamentu vyzvala na 200 evropských měst, aby nakoupila generátory a transformátory, a pomohla tak Ukrajině překonat nadcházející tvrdou zimu.

Tagy: