Umělá inteligence se naučí váš hlas do tří vteřin. Z příbuzných pak může vylákat peníze

Společnost Microsoft pracuje na nástroji umělé inteligence, který je schopný naučit se jakýkoli hlas na základě třívteřinové zvukové stopy. Podobné dovednosti AI umí být na jedné straně fascinující, na straně druhé ale nahrávají podvodníkům. V zahraničí se množí případy, kdy někdo využije robotický hlas k oklamání příbuzných člověka, kterému hlas skutečně patří.

Umělá inteligence umí psát, malovat nebo mluvit. Mluvit přesně jako vy...

Sotva lidi opařil nástroj ChatGPT, který umí textově odpovědět na jakoukoli otázku, umělá inteligence už vytahuje další trumf – hlas. A znovu za tím stojí společnost Microsoft.

Alma mater operačního systému Windows během posledního roku investovala do vývoje umělé inteligence miliony. Propojila se s organizací OpenAI, některé projekty ale rozjíždí po vlastní ose. Jako v případě nástroje VALL-E, který společnost odhalila na začátku roku. Informoval o tom web Ars Technica.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyznává lásku, nabádá k rozvodu, chce ničit. Experty vyděsil hovor s umělou inteligencí

Klíčové tři vteřiny

VALL-E pracuje na principu konverze textu do mluveného slova. Na tom by ještě nebylo nic převratného. Jenže nástroj Microsoftu umožňuje namluvit text konkrétním hlasem. VALL-E se údajně dokáže naučit jakýkoli hlas na planetě, a to na základě poskytnuté ukázky, která je dlouhá alespoň tři vteřiny. Je tedy pravděpodobné, že jen z internetových dat dokáže vytvořit databázi milionů hlasů na planetě.

Ve chvíli, kdy nástroj hlas zpracuje, může s tím namluvit cokoli. VALL-E navíc umožňuje volbu různých tónů hlasu, nahraný projev může být milý, naštvaný, pobavený nebo třeba ospalý.

Nástroj prozatím není dostupný veřejnosti, z prozatímních ukázek je ale zjevné, že je VALL-E v pokročilé fázi vývoje. To některé jiné nástroje pracující na principu konverze textu do mluvené slova už na internetu jsou. A využívají toho i podvodníci.

Jsi to ty?

Umělá inteligence dokáže totiž natrénovat hlas daného člověka tak věrohodně, že zvukový záznam zmate i jeho příbuzné. List Washington Post na začátku března informoval o tom, že přibývá případů, kdy někdo zneužil umělou inteligenci k telefonním podvodům.

Na seznam oklamaných se například zapsali Ruth a Greg Cardovi, manželský pár v důchodu. Ruth zvedla telefon v domnění, že volá její vnuk. „Řekl jí, že je ve vězení, nemá peněženku ani mobil a potřebuje okamžitě nějakou hotovost,“ napsal Washington Post.

Na druhé straně telefonního hovoru byl ale ve skutečnosti podvodník, který využil umělé inteligence k natrénování hlasu Ruthina vnuka. A to tak věrohodné, že prarodiče ihned spěchali do banky pro peníze. Tam je ale podle všeho upozornili na to, že může jít o podvod, který teď bývá v USA čím dál častější.

Jak se bránit?

Už loni měla umělá inteligence obalamutit desetitísce lidí. Technologický web ZDNET poznamenal, že obrana proti podvodům je vcelku jednoduchá. Jen musí člověk v emotivní chvíli zachovat chladnou hlavu.

„Zkuste se volajícího zeptat na nějakou osobní otázku, kterou může vědět pouze váš známý. Může to být něco jednoduchého. Třeba aby řekl jméno vašeho domácího mazlíčka nebo rodinného příslušníka,“ uvedl web ZDNET.

Tagy: