Největší lekníny světa plavou v Liberci: Jejich listy unesou i dítě, vše pod sebou udusí

Leknín v květu, krása, která trvá jen do konce září.

Liberecká botanická zahrada se pyšní největšími lekníny světa. Jejich listy mají v průměru i dva metry a říká se, že unesou i malé dítě. Prohlédnout si je můžete ve speciálním pavilonu zasvěceném výhradně leknínům. Anebo v archivu pořadu Prima Česko.

Prosklený pavilon zasvěcený pomíjivé kráse, okouzlující květy a obří listy. Vítejte v králoství tropických leknínů v liberecké Botanické zahradě. „Obrovský bazén je vyhrazen třem největším leknínům, to znamená dva druhy Viktorií, Viktorie královská, Viktorie Cruzova plus denní leknín Euriales Dorna,“ vyjmenovává jednotlivé druhy ředitel zahrady Václav Lenk v pořadu Prima Česko.

Agresivní krása

Tyhle obří rostliny jsou letničky, a tak je musejí zdejší zahradníci každý rok znovu vysévat. Rychlost, s jakou listy pokryjí hladinu bazénu, je ohromující. „V půlce února zasejeme semínko velikosti hrášku a zhruba za pět měsíců vám rostlina udělá obrovské listy. Viktorie královská v přírodě může mít až ke třem metrům, v našich podmínkách se pohybujeme zhruba okolo dvou metrů na tom listu,“ vykládá Václav Lenk.

ČTĚTE TAKÉ: Palác Liebieg v Liberci: V luxusní budově stála první garáž v českých zemích

Viktorie kvetou vždy dvě noci po sobě, kvůli lákání hmyzu přitom mění barvu. První noc jsou bílé, druhou do růžova. Pak se ponoří pod hladinu a chystají se na tvorbu semen. V takovou chvíli musejí zdejší zahradníci navléknout gumové kalhoty a zajistit, aby semena neuplavala a za rok bylo zase co sázet. „Vezmu si punčochu a drátek a to květenství vezmu do ruky, je strašně trnité, a zabalím ho do té punčochy,“ popisuje svoji práci zahradník, Lukáš Koprnický. A dodává: „Tady máme loňská semínka Viktorie amazoniky. Musejí být pořád ve vodě, ne na suchu, jsou to takové malé korálky, za rok nasbíráme třeba pět set semen.“

Každá rostlina má od července do září postupně zhruba čtyřicet až padesát velkých květů. I když působí něžně, ve skutečnosti je to, ostřeji řečeno, pěkně agresivní bestie, která nelítostně likviduje veškerou konkurenci s pomocí trnů na spodní straně listů. „Viktorie, jak se rozvinuje, pod sebe dostává všechnu zeleň a uzurpuje si ten prostor a sluneční záření pouze pro sebe. A všechny listy, které zůstávají pod ní, tak odumírají z nedostatku světla,“ vysvětluje ředitel Botanické zahrady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pěšky, vlakem i na kole: Naučná stezka Třísov odhaluje historické zajímavosti

Vy ji můžete v Liberci vidět v plné kráse do konce září, než se doba denního svitu zkrátí natolik, že postupně odumře.

Tagy: