Unikátní ekosystém i 80metrové krápníky. Do největší jeskyně světa by se vešel mrakodrap

Jeskyně horské řeky, tak se v překladu nazývá největší jeskyně na světě Hang Son Doong. Název je to vskutku přiléhavý. Uvnitř obrovského skalního prostoru, který se nachází uprostřed národního parku ve Vietnamu, se totiž nachází nejen řeka, ale také dvě džungle a až 80 metrů vysoké stalagmity. Dovnitř by se podle expertů vešly i některé newyorské mrakodrapy. Turisté mohou využít unikátní nabídky a uvnitř jeskyně stanovat.

Jeden z nejcennějších přírodních divů světa objevil v roce 1991 čirou náhodou Vietnamec Ho Khanh. „Při lovu v džungli narazil Khanh na otvor. Ucítil závan větru a uslyšel uvnitř šumění řeky. Nicméně poté, co odešel, se mu ji již nedařilo znovu najít, protože vstup byl zahalen hustým porostem,“ řekl pro americkou CNN speleolog Howard Limbert.

ČTĚTE TAKÉ: Šetřílci, radujte se. Jedním klikem najdete nejlevnější letenky, další trik objevili tiktokeři

Detailně byla jeskyně prozkoumána až 18 let po jejím objevení. „Khanh se mnoho let snažil ústí této jeskyně znovu objevit, a nakonec nás tam v roce 2009 zavedl. Okamžitě jsme si uvědomili, že jde o významnou jeskyni.“ popsal Limbert, který byl členem týmu Britské asociace pro výzkum jeskyní, jenž do Hang Son Doong poprvé vkročil.

Jeskyně ukrývá unikátní ekosystém

Úchvatný přírodní úkaz se nachází v srdci vietnamského národního parku Phong Nha-Ke Bang. Poté, co experti jeskyni prozkoumali a změřili, ji v roce 2010 prohlásili za největší na světě. V některých místech totiž dosahuje výšky až 200 metrů a šířky 150 metrů. Dlouhá je neuvěřitelných devět kilometrů, uvádí web Dromedár.

Podle odhadů společnosti Oxalis, která se výzkumu jeskyně věnuje, by se do ní vešel celý newyorský blok se čtyřicetipatrovými mrakodrapy. Hang Son Doong je ceněná nejen kvůli řekám a džunglím, které se v ní nacházejí.

Díky otvorům po zřícených stropech, kterými dovnitř proudí sluneční světlo, je uvnitř unikátní mikroklima, které není ovlivněno vnějším prostředím. Domácí i turisté jeskyni proto nazývají „rajská zahrada“. Díky vzácným druhům vegetace se těší mimořádnému zájmu botaniků.

Kromě výjimečných rostlin je Hang Son Doong známá také jako domov různých druhů netopýrů, ptáků a několika druhů ryb, které obývají podzemní řeky. V jeskyni byly rovněž podle společnosti Oxalis nalezeny zkameněliny staré více než 300 milionů let.

Jedinečný zážitek

Jedním z největších lákadel jeskyně je možnost přímo uvnitř stanovat. Jedinečný zážitek se však nenaskytne každému. Každoročně je to umožněno jen několika málo návštěvníkům. Místní úřady se totiž snaží tento přírodní skvost chránit.

Cesta do Hang Son Doong navíc není jednoduchá. Putování může trvat až pět dní a účastníci se musí připravit na náročné stoupání a průchod řekami, lesy a podzemními labyrinty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dovolená na podzim? Ušetříte a vyhnete se davům, řekla expertka a doporučila destinace

Tagy:
Vietnam CNN speleologie džungle jeskyně životní prostředí ekosystém Oxalis Hang Son Doong Phong Nha-Ke Bang Howard Limbert