Unikátní koncept a moderní drinky s nádechem Národního divadla. Na „scénu“ přichází bar Forbína

V prostorech Paláce Lažanských v pražské Národní ulici se již 23. srpna otevře nový bar Forbína s unikátním konceptem. V nově zrekonstruovaném prostoru přístupném z foyer Kavárny Slavia vzniká nový koncept inspirovaný divadelní tematikou. Samotné koktejlové menu je postavené na vyprávění příběhů, a tak se každý drink bude za pomoci moderních barových technologií podílet na jedinečném zážitku.

Bar Forbína je umístěn v prostoru, kde se do 30. let 20. století nacházel kulečníkový sál a po válce restaurace. „Po rekonstrukci koncem 90. let byl interiér doplněn velkým barovým pultem. Nyní padlo rozhodnutí prostor obnovit a znovu otevřít veřejnosti. K tomuto účelu jsme oslovili architektonické studio Olgoj Chorchoj, které interiér baru navrhlo,“ vysvětluje Jozef Onderka za rodinu provozovatelů.

ČTĚTE DÁLE: Zájem o nealko koktejly na festivalech roste. Poptávce jdeme naproti, říká Velička z Toyoty

„Palác Lažanských si zaslouží ty nejkvalitnější materiály, které nalezneme jak ve Slavii, tak i v Parnasu, na nějž jsme se snažili navázat. Jedná se především o přírodní materiály jako je kámen, například Taj Mahal s úpravou leather, nebo dřevěné obklady jako je palisandr santos,” říká Martin Klanica ze studia Olgoj Chorchoj. Součástí baru budou rovněž autorské intarzie, volně navazující na historické intarzie v restauraci Parnas. Motivy, které se v baru Forbína objevují, mají vytvářet poetiku magické zahrady ukrývající příběhy,“ přibližuje jejich autor Michal Bačák.

Samotný název forbína v divadelním slovníku znamená předscénu neboli prostor před jevištěm. Forbínu ve své době proslavili Jan Werich s Jiřím Voskovcem, kteří ji ve chvíli, kdy bylo nutné vyměnit kulisy na hlavní scéně, využívali na krátká vystoupení reagující na aktuální dění ve společnosti. Na forbíně vystoupili z hereckých rolí a vytvořili tak tvůrčí prostor, kde postavení ani věk nehraje roli.

A přesně to je cílem baru Forbína. „Rádi bychom, aby byl večer v baru Forbína pro hosty zážitkem, stejně jako je návštěva divadla. Už u samotného vstupu na hosty dýchne divadelní atmosféra, a to ze sametové opony, jíž se od mramorové fontánky bude vcházet do prostoru baru,” popisuje generální manažer podniku a spoluautor konceptu Frederik Španer.

Tématika divadla se nejvíce promítne do koktejlového signature menu, které bude postavené na vyprávění divadelních příběhů. Menu bude rozděleno do čtyř částí, stejně jako jsou čtyři soubory Národního divadla. Těšit se můžete na nabídku vycházející z představení činohry, baletu, opery a laterny magiky. Barmani Forbíny prozrazují, že bude možné ochutnat koktejly jako například Labutí jezero, Kouzelný cirkus, Don Giovanni nebo Sluha dvou pánů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Barmanská esa, unikátní drinky i hvězdní hosté. Závěrečná akce Prague Cocktail Weeku proběhla ve velkém stylu

Tagy:
restaurace volný čas nápoj bar koktejl Jan Werich Národní divadlo v Praze Olgoj chorchoj Parnas Za barem umění a zábava umění, kultura, zábava a média produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestovní ruch a volnočasový průmysl restaurace a zajišťování občerstvení prostory pro volnočasové aktivity Palác Lažanských na Novém Městě Martin Klanica Forbína