Unikl rozhovor mezi ruskými plukovníky: Putin je sr*č a Šojgu neschopný amatér

Putin a Šojgu: Přátelé a spojenci v míru i ve válce

Válka na Ukrajině (2. 6.)

Soukromý hovor dvou rozčilených ruských plukovníků, který utekl na veřejnost, je pro Kreml ostudou. Důstojníci v něm kritizovali postup války a nešetří vulgárními nadávkami přímo na hlavu země Vladimira Putina. A ministra obrany Ruské federace Sergeje Šojgua označili za nekompetentního ve vojenských záležitostech. Rozpravu, která svědčí o narušení morálky v armádě, zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa.

Žádné oslavné řeči na Putina, nýbrž nadávky. Ostrá kritika dvou sloužících plukovníků nechtěně poukázala na to, jaká nálada panuje v ruské armádě. Maxim Vlasov a Vitaly Kovtun jednoduše vybuchli a neskrývali mezi sebou své dojmy z vývoje bojů na začátku války. Muži byli údajně odposloucháváni kyjevskými tajnými službami.

Přesná doba, kdy zachycený rozhovor proběhl, není známá. Ale z kontextu vyplývá, že to bylo poté, co byl 14. dubna při ukrajinském raketovém útoku potopen křižník Moskva. Zdrcující úder rozvířil emoce obou důstojníků. Šlo o viditelný symbol toho, že ruská invaze na Ukrajinu neprobíhá podle plánu Kremlu. „Zničili křižník, tak proč jim neopětovat pomstu,“ pronesl Kovtun.

Plukovníci ve vzájemné shodě diskutovali o tom, proč Putin nenařídil zničení klíčových míst v Kyjevě včetně parlamentu. „Proč ne? Nechápu to, k*rva Putine, ty srá*i!“ rozčilovali se. Neschopnost dobýt Kyjev a použít těžké rakety je rozzuřila. Vlasov označil Šojgua za naprosto neschopného laika. „Je to prostě showman,“ pronesl. „Použij ty zatracené bomby, sakra, je jich hodně, jen je házej, ať se začnou bát,“ dodal.

Kritice se nevyhnul ani generál Alexandr Dvornikov, přezdívaný „řezník ze Sýrie“, kterého Putin povolal po raných neúspěších ve válce. „Je to idiot,“ zazní na jeho adresu spolu s posměšky.

V rozhovoru si Kovtun s Vlasovem stěžují i na situaci v armádě. Naznačují ničivé ztráty na ruské straně, které nebyly oficiálně uznány. „Ztráty jsou hrozné, naši hoši, sakra,“ řekl Vlasov o počtu obětí, které přirovnal k sovětsko-finské válce. Rusko zatím konkrétní čísla tají. Kyjev a západní odhady naznačují pravděpodobnou ztrátu kolem 30 tisíc vojáků. Ověřit tyto informace z nezávislých zdrojů však není možné.

Nahlásím vás FSB

Podle webu Daily Mail se novináři z Rádia Svobodná Evropa snažili plukovníky kontaktovat. Konfrontovaný Kovtu poté, co mu přehráli část rozhovoru, v němž pomlouvají ministra obrany, překvapivě reagoval se slovy: „Je mi to jedno,“ a pohrozil nahlášením Federální službě bezpečnosti (FSB). Vlasov se nevyjádřil.

Tagy:
válka Vladimir Putin rozhovor FSB Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Svobodná Evropa Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Rádio Svobodná Evropa Maxim Vlasov