Biden neví, co chce. Jeho ustrašenost může válku na Ukrajině prodloužit, míní experti

Americky prezident Joe Biden

Válka na Ukrajině (1. 6. 2023)

Ukrajina je v současné fázi konfliktu s Ruskem závislá na politické i vojenské podpoře Spojených států. Někteří komentátoři v zahraničních médiích ale začínají prezidenta Joea Bidena kritizovat za to, že svým přístupem válku paradoxně prodlužuje. Co podle nich v Bílém domě dělají špatně?

Ve chvíli, kdy evropské státy odčerpaly podstatnou část své vojenské i finanční pomoci Ukrajině, zůstává na první příčce seznamu jejích podporovatelů Washington. Spojené státy pomáhají Kyjevu penězi i vojenskou technikou.

Někteří zahraniční komentátoři ale tvrdí, že slova amerických představitelů se od jejich pozdějších činů často dost liší. Prezident Joe Biden podle nich úplně neví, jaký postoj zaujmout. Polovičatým řešením pomoci tak údajně celou věc jen zhoršuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové proti Putinovi. Na Kreml táhnou partyzáni, do svých řad mají verbovat tisíce lidí

„Biden je ustrašenější než sami Ukrajinci. Americký prezident jim slíbil podporu v rámci hesla ‚cokoli bude potřeba a jakkoli dlouho to bude potřeba‘. Jenže kvůli obavám z eskalace přijímá Washington rozhodnutí, která mohou válku naopak prodloužit,“ soudí Kori Schakeová, komentátorka časopisu The Atlantic.

„Země, která se nejvíce obává stupňování ruské agrese mimo Ukrajinu, je zemí, u které by se to nejméně předpokládalo – Spojené státy,“ dodává Schakeová.

Politická komentátorka připomněla, že Ukrajina jiné země kritizuje právě proto, že nechtějí kvůli strachu z ruské agrese navyšovat pomoc Kyjevu. „Jazyk eskalace je jazykem výmluv,“ prohlásil v minulosti ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Hrozba jaderných zbraní

Také Marwan Bishara, profesor a komentátor webu Al-Džazíra, se domnívá, že USA mohou svým chováním válku prodlužovat. Podle něj se Biden dostal do svízelného bodu.

Bishara si ale na rozdíl od Schakeový myslí, že Američané naopak nemají strach z eskalace dostatečně velký. Podle něj ze stolu nikdy nezmizela možnost využití jaderných zbraní.

„Pokud tolik očekávaná ukrajinská protiofenziva vyústí v dramatické vítězství, mohlo by to Rusko přimět k použití jaderných zbraní, čímž by způsobilo chaos nejen na Ukrajině, ale i ve zbytku Evropy,“ domnívá se Bishara.

Moskva by údajně v takovém případě sáhla k taktickým nukleárním zbraním, které mají sníženou účinnost, ale přesto mohou napáchat velké škody.

„Někteří lidé v americké administrativě se domnívají, že ruské hrozby o jaderné odvetě jsou pouhým blafem, který slouží k zastrašování Západu. Doufám, že mají pravdu. Myslím si ale, že se mýlí,“ uzavřel komentátor.

Tagy: