USA opět přitvrzují, nad Afghánistán vyslaly bombardéry. Cíl: Zastavit Tálibán

Rozkaz zněl jasně: Zastavit rychlý postup Tálibánu. Spojené státy proto nad Afghánistán vyslaly strategické bombardéry B-52 a těžké bitevní letouny A-130 Specter. Povstalci se od pátku zmocnili již pěti klíčových měst. Informoval o tom web The Sunday Times s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Tálibán je podle expertů nyní nejsilnější za posledních 20 let.

Fakt, že USA po více než roční přestávce nasadily bombardéry B-52, je zatím nejjasnějším příkladem, že je Pentagon nucen zintenzivňovat každodenní bojové lety, a to nejen proto, aby zastavil Tálibán, ale také aby pomohl bojujícímu afghánskému letectvu, píše web The Sunday Times.

„Je to den ode dne horší. Zrušení letů do Herátu a fakt, že Amerika opět začala používat B-52, nejsou dobrá znamení. Způsobí to další paniku mezi lidmi a ukazuje to, jak je nebezpečná situace,“ řekl zpravodajskému webu Arab News bezpečnostní analytik Muhammad Hassan.

Tyto letouny navíc USA nasazovaly vždy, když čelily v boji krizi. Nálety mají zastavit postup tálibánských povstalců, kteří se od pátku postupně zmocnili hlavních měst provincií Nimrúz, Džauzdžán a v neděli také Kunduz, Saripúl a Tachár.

Pátou metropoli obsadili v neděli

Islamistické hnutí Tálibán, které v letech 1996–2001 vládlo nad třemi čtvrtinami Afghánistánu, začalo postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí ihned poté, co se vojáci Spojených států a NATO (včetně českých příslušníků) začali koncem dubna ze země stahovat.

Bojovníci Tálibánu přebírají kontrolu nad dalšími strategicky významnými územími, ovládli mimo jiné pohraniční oblasti sousedící s Íránem, Tádžikistánem, Turkmenistánem, Čínou a Pákistánem. Podle expertů jsou tito radikálové nyní vojensky nejsilnější od roku 2001.

V neděli se bojovníci Tálibánu zmocnili již pěti správních středisek, když dobyli severoafghánský Kunduz, metropoli stejnojmenné provincie, která leží u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato bojovníci ovládli i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie na severozápadě Afghánistánu, a později i město Tálikán, které je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár.

Bombardéry startují ze základny Udaid v Kataru. Cílí na tři afghánské provinční metropole Kandahár, Laškargáh a Herát, které Tálibán obklíčil a snaží se je dobýt. Do akce proti radikálnímu hnutí USA vyslaly také ozbrojená bezpilotní letadla MQ-9 Reaper.

Situace v zemi se zhoršuje, varují ambasády

Nasazení amerických bombardérů a bitevních lodí rovněž ukazuje, jak moc zůstávají afghánské síly závislé na letecké podpoře USA. Těm ale po odjezdu amerických dodavatelů docházejí nejen zásoby, ale i vyškolení technici.

Po útoku Tálibánu zemřelo nejméně sedm afghánských pilotů, zatímco další jsou po neúnavných misích podle zahraničních zpráv vyčerpaní. Prezident USA Joe Biden prohlásil, že stanovil lhůtu do 31. srpna, dokdy se musí z Afghánistánu stáhnout i zbylí američtí vojáci. Zdroje z armádních složek však webu řekly, že Američané měli v úmyslu pokračovat v náletech i po tomto datu.

Poté, co USA stanovily datum odchodu ze země, začal Tálibán postupovat skrz afghánské území a nyní již ovládá asi polovinu. O tom, že se v zemi situace zhoršuje, svědčí nejen výzvy amerických úřadů. Například britská vláda v pátek doporučila všem Britům v Afghánistánu ze země odejít. To samé svým občanům důrazně doporučilo i americké velvyslanectví v Kábulu.

„Vzhledem k bezpečnostní situaci a omezenému stavu je schopnost ambasády asistovat americkým občanům v Afghánistánu extrémně omezená, a to i v Kábulu,“ uvedlo velvyslanectví s tím, že lidé mají využít všech dostupných letů a Afghánistán okamžitě opustit.

Tagy: