Klimatickou krizi vyřeší jen nová levná technologie, říká expert. Zmínil adekvátní alternativu

Světově uznávaný dánský statistik Bjørn Lomborg

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (15)

Klimatickou krizi vyřešíme pouze za pomoci nové levné technologie, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS světově uznávaný dánský statistik Bjørn Lomborg. Západní země se podle něj zabývaly snižováním emisí místo toho, aby vynalezly „zelenější“ energii, která by byla levnější než fosilní paliva. Analytik rovněž zdůraznil, že do investic spojených s Green Dealem nikdo Čínu ani Indii nepřesvědčí.

Velkým rizikem Green Dealu je podle dánského statistika možnost, že se utratí obrovské množství peněz na obměnu hospodářství, aniž by to přineslo nějaké významnější výsledky. „Nemůžeme tímto způsobem inspirovat lidi po celém světě,“ pronesl Lomborg v pořadu Svět financí s Trinity Bank.

K TÉMATU: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

„Celý svět by musel najednou přestat produkovat oxid uhličitý, což ovšem není z dlouhodobého hlediska možné. Problém můžeme vyřešit jedině prostřednictvím nových technologií,“ uvedl Lomborg. Lidé podle něj nebudou chtít slyšet o záměrném snižování životního standardu a pohodlí v kontextu řešení klimatické krize. Cestou tak nejsou restrikce, ale nabídnutí adekvátní alternativy.

Tu chce najít expert právě v oblasti zelené energie. „Pokud vyvineme její variantu, která bude levnější než fosilní paliva, nebudeme muset aplikovat nějaká opatření pro všechny, jelikož na tuto levnější energii přejdou i chudší země, na které bychom nemuseli vyvíjet nátlak, aby kvůli boji s klimatickou krizí více platily,“ vysvětlil.

Lomborg připomněl, že nucení asijských zemí, jako je Čína či Indie, k hospodářským opatřením v podobě Zelené dohody je nesmyslné.

S jeho slovy souhlasil i ekonom Lukáš Kovanda. „Potřebujeme dále inovovat a mít kvalitnější technologie, abychom dosáhli toho, že zajistíme celoroční využití takzvané čisté energie. Měli bychom tak vynaložit více prostředků na vývoj lepších a čistších technologií,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vlastimil Tlustý a Zdeněk Škromach zkritizovali Evropskou unii za Green Deal

Tagy:
hospodářství Lukáš Kovanda udržitelnost Green Deal Zelená dohoda pro Evropu alternativní zdroje Bjørn Lomborg Svět financí s Trinity Bank